Ideja o dejanski izpeljavi muzikala o francoski šarmantni in kulinarično navdahnjeni podgani Remy, ki si želi v kuharskem svetu želi pustiti svoj pečat, pri tem pa si pomaga z 'upravljanjem' neveščega kuharja, se je pred časom pojavila na družbenem omrežju TikTok.

Ratatouille: The Musical si je na premieri ogledalo več kot 200.000 ljudi, tako pa je bilo za organizacijo The Actors Fund, ki pomaga delavcem v glasbeni industriji, ki so se med pandemijo znašli v stiski, zbranih več kot milijon dolarjev (okoli 816.000 evrov).

"Pomembno je, da umetnike predvsem zdaj podpiramo," je povedala režiserka Lucy Moss in poudarila, da je poleg zbiranja denarja pomembno tudi prinašanje upanja. Kljub trenutni situaciji po njenem mnenju namreč še vedno obstaja možnost ustvarjanja novih del, prostor za inovacije. "Morda do takšnega dela sploh ne bi prišlo, če ne bi vsi obtičali doma," je še pripomnila.

"Vzhičen sem, da smo novo leto začeli s tako udarnim dogodkom, ki je očitno prinesel veliko veselja," je dejal predsednik dobrodelne organizacije Joseph P. Benincasa in se zahvalil producentom, ustvarjalcem, nastopajočim in vsem v skupnosti TikTok, ki so združili svoje moči in omogočili to čudovito stvaritev, ki temelji na animiranem filmu iz leta 2007. Muzikal, katerega začetek je bil video uporabnika, ki je odo animiranemu filmu posnel v broadwajskem slogu, si je še vedno mogoče ogledati, zanj je treba plačati vstopnico, poroča Deadline.

Projekt dobil zvezdniško podporo z Broadwaya

Muzikal, pri katerem je pomagala tudi širša množica, so dopolnila tudi večja imena. V glavni vlogi nastopa priznani Tituss Burgess, drugi nastopajoči pa so tudi Wayne Brady, André De Shields, Adam Lambert in Ashley Park, ki so dobili kar nekaj nagrad tony, najprestižnejše nagrade v svetu muzikalov.

Glasba in besedilo muzikala sta plod sodelovanja prej omenjenih ustvarjalcev. Med uradno imenovanimi sta Emily Jackobsen in Daniel Mertzlufft, ki sta napisala ter uglasbila prvotno pesem Remy the Ratatouille, s katero se je začel viralni trend, ter Blake Rouse, ki je avtor dveh najbolj priljubljenih pesmi za muzikal, The Rat’s Way of Life in Ratatouille Tango.