Bob Marley. Foto: Reuters
Bob Marley. Foto: Reuters

Dyer je letos v londonskem narodnem gledališču režiral predstavo Death of England, ob novici o režiji muzikala pa dejal, da je kot britanski Jamajčan od nekdaj ljubitelj Marleyjeve glasbe.

Cooke je v dvojcu z Leejem Hallom tudi napisal scenarij, čas ustvarjanja zgodbe pa je označil za navdihujoče obdobje, poroča Guardian. Dyerja po poročanju Guardiana opisuje kot "briljantnega gledališkega ustvarjalca in dobrega vodjo". Dodal je še, da komaj čaka, "kaj bo prispeval k tej močni zgodbi".

Dyer in Cooke sta v preteklosti že večkrat sodelovala, med drugim pri adaptaciji predstave Ma Rainey's Black Bottom Augusta Wilsona, ki je imela premiero v narodnem gledališču leta 2016.

Muzikal Get Up, Stand Up! je v nastajanju že tri leta. Na West Endu naj bi zaživel spomladi prihodnje leto. V njem bodo upovedili Marleyjevo življenjsko zgodbo skozi njegove največje uspešnice, med njimi so No Woman, No Cry, Exodus in Three Little Birds.

"Kdo govori tvojo zgodbo?"
Podobno kot v ZDA se tudi v umetniških krogih v Veliki Britaniji odpirajo debate z vprašanjem: "Kdo govori tvojo zgodbo?" Tako je denimo lanska predstava o jamajških priseljencih v londonskem narodnem gledališču Small Island, ki je nastala po istoimenskem romanu Andree Levy, kljub uspehu naletela na kritike, češ da se pod priredbo podpisuje bela avtorica Helen Edmundson ter da je režijo prevzel netemnopolti Rufus Norris.