Kendrick Lamar med zaključnim nastopom na Glastonburyju. Foto: Reuters
Kendrick Lamar med zaključnim nastopom na Glastonburyju. Foto: Reuters

Ameriško vrhovno sodišče je v petek odpravilo več kot 50 let staro razsodbo Roe proti Wade, ki je ženskam v ZDA zagotavljala možnost umetne prekinitve nosečnosti. Regulacija splava je zdaj odvisna od posameznih zveznih držav.

Na podlagi odločitve vrhovnega sodišča naj bi v približno polovici od 50 ameriških zveznih držav splav prepovedali, v nekaterih celo brez izjem za primer posilstva ali incesta, je poročal Washington Post.

Odprava pravice do splava je močno odmevala na britanskem glasbenem festivalu Glastonbury. V nedeljo zvečer je festival zaključil ameriški raper Kendrick Lamar, ki je svojo zadnjo točko posvetil pravicam žensk.

V dramatični izvedbi komada Saviour, pri čemer se je na odru pojavil s krono iz trnja, iz katere je po njegovem obrazu in srajci tekla kri, je obsodil odločitev vrhovnega sodišča.

Na koncu nastopa je sicer samoopredeljeni krščanski vernik večkrat ponovil stavek "Bog, obvaruj ženske pravice. Obsojajo vas, obsojajo Kristusa," (angl. Godspeed for women's rights. They judge you, they judge Christ) in odkorakal z odra.

Lorde med nedeljskim nastopom. Foto: EPA
Lorde med nedeljskim nastopom. Foto: EPA

Lorde: Vašim telesom je bilo usojeno, da bodo nadzorovana

Na nedeljskem koncertu je odpravo pravice do splava obsodila novozelandska pevka Lorde. "Dobrodošli v žalosti. Temperatura je neznosna, dokler se z njo ne soočite. Želite slišati skrivnost dekleta? Vašim telesom je bilo usojeno, da bodo nadzorovana in objektivizirana že pred vašim rojstvom," je dejala med nastopom.

Pevki Olivia Rodrigo in njena odrska gostja Lily Allen sta sodnikom vrhovnega sodišča ZDA posvetili več kot desetletje star hit F— You (Je*ite se), še najbolj neposredna pa je bila Phoebe Bridgers, ki je gledalce pozvala k vzklikanju "jeb*š vrhovno sodišče". "Zaje*i to sranje. Jebe*š Ameriko. Vse te nepomembne starce, ki nam skušajo povedati, kaj naj naredimo s svojimi prekleti telesi," je dejala pevka iz Kalifornije.

Odpravo pravice do splava je na Glastonburyju obsodila tudi ameriška pevka Billie Eilish ter britansko-irska skupina Idles.

Billie Joe Armstrong se "odreka" ameriškemu državljanstvu

Ločeno od festivala na jugozahodu Anglije je v petek v Londonu nastopil tudi ameriški pevec Billie Joe Armstrong, znan predvsem kot frontman skupine Green Day, ki je med koncertom dejal, da se zaradi odločitve sodišče "odreka ameriškemu državljanstvu" in napovedal selitev v Združeno kraljestvo, poroča Daily Mail.