Navdušen Camilo. Foto: EPA
Navdušen Camilo. Foto: EPA

V Las Vegasu je potekala že 22. podelitev največjih glasbenih nagrad Latinske Amerike. Proslava, ki so jo vodili Ana Brenda Contreras, Carlos Rivera in Roselyn Sánchez. Največji zmagovalec večera je bil kolumbijski pevec Camilo. 27-letnik je požel največ lovorik – izmed desetih nominacij je osvojil kar štiri nagrade, tudi za najboljšo pop pesem in najboljši pop album. "Ta album je praznovanje moje države," je avtor albuma Mis Manos dejal v govoru, v katerem se je zahvalil tudi svoji ženi Evaluni Montaner, staršem in založbi, svojo zmago pa je posvetil svojemu še nerojenemu otroku Indigu.

Patria Y Vida je dobila podobo tudi v živo. Foto: Reuters
Patria Y Vida je dobila podobo tudi v živo. Foto: Reuters

Po številu zmag sta mu s tremi sledila mehiški tekstopisec in producent Edgar Barrera, ki si je prisvojil tudi naziv producenta leta, in španski glasbenik C. Tangana. Eden izmed najbolj čustvenih trenutkov prireditve je sicer bil, ko je bila skladba Patria Y Vida, ki je postala himna poletnih protestov na Kubi, imenovana za pesem leta (Song of the Year) – v tej kategoriji načeloma nagradijo pisce besedila. Z njo so Gente de Zona, Descember Bueno, Yotuel Romero in kubanski raper El Funky nastopili tudi v živo.

"To je posvečeno vsem materam, ki se borijo za svoje otroke," je med zahvalo dejal čustven Romero, v zaodrju pa so glasbeniki poudarili tudi pomembno vlogo, ki so jo pri pesmi igrala Romerova soproga Beatriz Luengo, Yadam González in raper Maykel Osorbo. Ta je namreč na Kubi zaradi sodelovanja pri pesmi v zaporu. "Maykel je prvi kubanski politični zapornik, ki je osvojil dva latinska grammyja," je šaljivo dejal Bueno.

Rubén Blades ustvaril album leta, novinka leta je Juliana Velásquez

Nagrado za pesem leta, ki se podeli glasbeniku, ki jo izvaja, ali pa producentu, sta za skladbo Talvez osvojila 79-letni Caetano Velozo in njegov 24-letni sin Tom. Tako sta pomedla s konkurenco, ki sta jo predstavljala tudi Rauw Alejandro in Marc Anthony. Za osebnost leta je bil imenovan panamski glasbenik Rubén Blades, ki pa je z albumom Salswing!, na katerem je sodeloval tudi Robert Delgado & Orquestra, v kategoriji za album leta premagal ostale nominirance. To sta bila tudi Bad Bunny, ki je sicer z El Último Tour Del Mundo ustvaril najboljši urban album, in Juanesa, ki je sicer dobil latinskega grammyja za najboljši pop/rock album.

Christina Aguilera se je spet vrnila. Foto: Reuters
Christina Aguilera se je spet vrnila. Foto: Reuters

Naziv najboljše rok pesmi je pripadel pesmi Ahora 1 izvajalca Vicentica, najboljši reggaeton nastop naj bi izvedla Karol G, novinka leta je bila Juliana Velásquez, ki je v tej kategoriji premagala pevke, kot so Paloma Mami, Bizarrap in María Becerra.

V MGM Grand Garden Areni je večer popestrilo kar 18 nastopov, latinske grammyje je otvorila Gloria Estefan, po več kot dveh desetletjih se je na odre latinskih grammyjev vrnila tudi Christina Aguilera. V duhu ženskega opolnomočenja je med drugim zapela pesem Pa Mis Muchachas, pri kateri so se ji pridružile tudi Becky G, Nicki Nicole in Nathy Peluso. Veliki finale je pripadal Bad Bunnyju, ki je nastopil tudi s pesmijo Maldita Pobreza.