Lani je zmaga ostala na primorskih tleh. Foto: Aleš Rosa
Lani je zmaga ostala na primorskih tleh. Foto: Aleš Rosa

Razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani Avditorija. Glasbeniki lahko prijavo oddajo od 2. marca do 4. aprila, so sporočili organizatorji festivala.

Za Veliko nagrado MMS in nagrade strokovne žirije – nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja ter nagradi strokovne žirije za najboljšo glasbo in besedilo se bo letos potegovalo 14 skladb, to je dve več kot lani; od tega jih bo deset ali več iz razpisa izbrala strokovna komisija za izbor, štiri ali manj pa bo vabljenih avtorjev ali izvajalcev, ki jih bo izbral oziroma povabil organizacijski odbor festivala. Izbrane skladbe in nastopajoči na 42. festivalu MMS bodo tako znani sredi maja.

Zmagovalca razglasijo po glasovanjih strokovnih žirij in občinstva. Foto: Aleš Rosa
Zmagovalca razglasijo po glasovanjih strokovnih žirij in občinstva. Foto: Aleš Rosa

Festival, ki je dal veliko uspešnic

Lani sta zmagali uveljavljeni primorski glasbenici Anika Horvat in Tinkara Kovač, ki sta prejeli tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti. Slednja se je vpisala v seznam zimzelenih Nasmeh poletnih noči, Portorož 1905, Moj mornarček, Hotel Modro nebo, Nekaj med nama, Lahko noč, Piran, Mi ljudje smo kot morje, Bodi z mano do konca, Za stare čase ...

V glasovanju za veliko nagrado enakovredno sodelujejo strokovna žirija, žirija izbranih radijskih postaj, javnost s telefonskim glasovanjem in občinstvo v Avditoriju. Lani so na novo vzpostavili način glasovanja občinstva v Amfiteatru prek stacionarnih telefonov s pomočjo QR-kode, kar ostaja v veljavi tudi letos, so še pojasnili organizatorji.

Ob izidu razpisa so člani organizacijskega odbora MMS dejali: "Melodije morja in sonca so edini festival slovenske popularne glasbe, ki izvajalcem ponuja izkušnjo petja v živo s spremljevalno skupino – bendom pred občinstvom in televizijskimi zasloni. Kot gonilna sila slovenske popularne glasbe že več kot 40 let neguje spoštljiv odnos do slovenske glasbe, jezika in kulture."