Zmagovalci leta 2019 ‒ Kvartopirci, Tinkara Kovač in 2B. Foto: Jadran Rusjan
Zmagovalci leta 2019 ‒ Kvartopirci, Tinkara Kovač in 2B. Foto: Jadran Rusjan

Javni razpis za udeležbo na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca se je končal 9. aprila. Da so bile prijave na festival odprte, so organizatorji med drugim po Sloveniji opozorili s promocijsko akcijo, v kateri so uporabili stare podobe LP-plošč, kaset in zgoščenk, ki so izšle od prvega festivala leta 1978, ter napovedali 40. izvedbo 10. julija v Portorožu.

Prejeli so 74 skladb, ki jih je ocenjevala strokovna komisija za izbor v sestavi Eva Cimbola, Simona Brglez, Slavko Ivančić, Andrea F, Alesh Maatko, Mojca Menart in Aleksander Radič. Prvi krog poslušanja je potekal na daljavo, prek posebej za letošnji festival razvitega računalniškega programa. V drugem krogu, ki je potekal v živo in s pomočjo novega programa za glasovanje (MMS je prvi festival v Sloveniji, ki ima tovrsten program za ocenjevanje skladb), so poslušali 44 skladb in med njimi izbrali oziroma potrdili 12 tekmovalnih ter 2 rezervni skladbi.

Kombinacija novih in uveljavljenih imen

Za Veliko nagrado MMS-ja in nagrade strokovne žirije (nagrada Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja, za najboljše besedilo, najboljšo glasbo in najboljšo izvedbo) se bodo potegovali: tri tekmovalke ‒ Eva Boto (Kdo ti bo dušo dal), Tatjana Mihelj (Ples v dežju), Saša Lešnjek (Kaj bi svet brez upanja), štirje moški tekmovalci ‒ Boštjan Pertinač (Plima), Tomaž Hostnik (Ti sploh ne veš), Sebastian (Ne spim!), Franco Ceroici v sodelovanju s Teom Collorijem (Kjer se cesta konča), v duetu Samuel Lucas in Maja Založnik (Kdo smo?) ter Gal Gjurin in Manca Fekonja (In še zadnja zvezda vzide), in trojica skupin ‒ Platana (V globino srca), Gedore (Ona), Rok Ferengja in Erosi (Mlada luna). Za primer diskvalifikacije ali odpovedi ene oziroma dveh skladb sta kot rezervi izbrana še Etienne (Galeb) in Saša Jovičić (Morje sred noči).

Festival bo znova popestril poletno glasbeno dogajanje pri nas. Foto: FPA
Festival bo znova popestril poletno glasbeno dogajanje pri nas. Foto: FPA

Vrstni red nastopa bo določen glede na dinamiko skladb, število nastopajočih in uporabljene inštrumente ter bo znan na novinarski konferenci prvi teden v juniju.

Andrea F: Pomanjkanje vsebin in besednih spretnosti

Predsednik komisije Andrea F je dejal: "Vsekakor so današnje skladbe na MMS-u ali pravzaprav katere koli skladbe zadnjega dvajsetletja na katerem koli festivalu bistveno drugačne od tistih, ki jih štejemo kot "zimzelene", iz "starih dobrih časov". To ni nujno minus, saj že sodobnejši okus, tehnologije in inštrumenti kličejo k drugačnemu pisanju, kot se je to počelo denimo za revijski orkester. Zimzelene pa jih naredimo mi, poslušalci, festivali, in predvsem mediji ‒ pri podpori in pozornosti zadnjih pa situacija že dolgo ni najbolj rožnata. In roko na srce, ni najbolj rožnata niti z vidika besedil, kjer se veliko bolj kot pri sami glasbi čuti hiperinflacija avtorjev v domačem prostoru in pomanjkanje vsebin ter besednih spretnosti."

Dodal je, da MMS pogosto izzove misli o morju in dopustu, zato v letošnjih prijavljenih skladbah ni bilo opaziti kakšne posebne covidne pandemske tesnobe ali refleksije. "A že samo dejstvo, da se glasbeniki in pesmi želijo predstaviti, najbrž podzavestno vsebuje tisto željo po normalnosti, ki nam je zdaj že skoraj eno leto in pol le spomin," je dodal Andrea F.

Na festivalu MMS vsa leta slišimo tudi skladbe v italijanščini. Letos se na festival ni uvrstila niti ena.