Lanski zmagovalec Roberto Vecchioni. Foto: EPA
Lanski zmagovalec Roberto Vecchioni. Foto: EPA
Emma Marrone
Emma Marrone velja za glavno favoritinjo za zmago. Foto: EPA

V glavnem festivalskem programu bo mlada italijanska pevka Rosalba Pippa, bolj poznana pod umetniškim imenom Arisa, ki se letos na festival vrača tretjič, zapela skladbo La notte. Samuele Bersani je doslej na sanremskem festivalu nastopil le enkrat, in sicer leta 2000. Tokrat se na festival vrača s skladbo Replay. Kantavtor Pierdavide Carone pa bo nastopil s pesmijo Nani, ki jo je zanj napisal legendarni Lucio Dalla.

Italijanska džezpevka Chiara Civello, ki je svojo glasbeno kariero gradila v ZDA, bo zapela pesem Al posto del mondo. V preteklih tednih je pevka vzbudila veliko medijsko pozornost, saj je prišlo na dan, da je pesem, ki jo bo predstavila na festivalu, predtem že posnel Daniele Magro, a so se v vodstvu RAI-a odločili, da lahko skladbo kljub temu predstavi.

Ena najpomembnejših popzasedb italijanske glasbe zadnjih 30 let Matia Bazar se bo predstavila s pesmijo Sei tu. Zasedba je v dolgoletni karieri zamenjala številne pevke, leta 2010 so se znova združili s Silvio Mezzanotte.

Gigi D'Alessio, ki prepeva mešanico tradicionalne neapeljske in popglasbe, se letos na festival vrača s skladbo Respirare. Prepeval jo bo z Loredano Berte, ki je na Sanremu nastopila že devetkrat. Dolcenera, s pravim imenom Emanuela Trane, je na Sanremu nastopila že trikrat. Letos bo zapela pesem Ci vediamo a casa. Irene Fornaciari, hčerka legendarnega Zucchera, pa v San Remo letos prihaja tretjič, tokrat s skladbo Grande mistero.

Eugenio Finardi se s skladbo E tu lo chiami Dio na festival vrača tretjič, Veronica Scopelliti pa se po letu 2010 v San Remo vrača s pesmijo Sono solo parole. Novinka na festivalu bo italijanska rockzasedba Marlene Kuntz. Prihajajo s pesmijo Canzone per un figlio. Emma Marrone na stavnicah velja za glavno favoritinjo za zmago. Zapela bo pesem Non e l'inferno.

Francesco Renga, ki je glasbeno kariero sicer začel v rockzasedbi Timoria, potem pa se je posvetil solokarieri, bo predstavil pesem La tua bellezza. Nina Zilli, ki se je na Sanremu prvič preizkusila med mladimi upi, pa letos prihaja s pesmijo Per sempre.

Tudi letos na festivalu skrbijo za podmladek. V kategoriji Sanremosocial bo nastopilo osem mladih izvajalcev, ki so jih letos izbirali s pomočjo prijav prek facebooka.

Četrtkov večer bo posvečen zgodovini italijanske glasbe. Na njem bodo zvezdniki iz glavnega tekmovalnega programa prepevali legendarne italijanske popevke. Tako bo, denimo, Arisa skupaj z Josejem Felicianom prepevala skladbo Che sara, Samuele Bersani skupaj z Goranom Bregovićem pesem Romagna mia, Irene Fornaciari pa skladbo Uno dei tanti ob kitarski spremljavi Bryana Maya iz zasedbe Queen.

Spodaj lahko prisluhnete lanskemu zmagovalcu Robertu Vecchioniju in najboljšemu mlademu upu 2011 Raphaelu Gualazziju, ki je nastopil tudi na Evroviziji.

Roberto Vecchioni - Chiamami ancora amore

Raphael Gualazzi - Follia d'amore