Zmagovalci 71. Sanrema. Måneskin sestavljajo vokalist Damiano David, basistka Victoria De Angelis, kitarist Thomas Raggi in bobnar Ethan Torchio.Foto: EPA
Zmagovalci 71. Sanrema. Måneskin sestavljajo vokalist Damiano David, basistka Victoria De Angelis, kitarist Thomas Raggi in bobnar Ethan Torchio.Foto: EPA
Okoli 2.40 so okronali zmagovalce 71. Sanrema. Foto: EPA
Okoli 2.40 so okronali zmagovalce 71. Sanrema. Foto: EPA

"Zmago posvečamo tistemu profesorju, ki nam je ves čas govoril Bodite tiho in dobri," so po zmagi povedali člani rockovske zasedbe iz Rima, ki so zasloveli v televizijskem glasbenem šovu X Factor.

Tudi sicer je uvrstitev generacije izvajalcev, ki ni domača v sanremskem gledališču Ariston, po svoje zgodovinska, delno pa je tudi plod izbire umetniškega vodje in voditelja festivala, televizijskega voditelja Amadeusa. "Naredili smo revolucijo," so zmagovalci tako tvitnili po zmagi.

26 nastopajočih v finalu
Na finalnem večeru, na katerem se je za zmago v kategoriji t. i. Zmagovalcev (Campioni) potegovalo 26 imen, so zmagovalca okronali po dolgih šestih urah glasbenega šova.

Zlatan Ibrahimović je voditeljema Sanrema podaril dres Milana. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović je voditeljema Sanrema podaril dres Milana. Foto: EPA

Vsakega izvajalca v veliki kategoriji je ocenilo več različnih strokovnih žirij – demografska, festivalski orkester, spremljevalni vokalisti, novinarska žirija, manjkalo pa seveda ni niti telefonsko glasovanje. Ko so sešteli vse glasove, je bila zmaga na strani rockovske zasedbe.

Na podlagi glasovanja gledalcev ter točk, ki so si jih glasbeniki nabrali v preteklih večerih, so naznanili tri finaliste, sledilo je še eno glasovanje. To je na prvo mesto postavilo zasedbo Måneskin, druga sta bila Francesca Michielin in Fedez s pesmijo Chiamami per nome, tretji pa Ermal Meta, ki je zapel pesem Un millione cose di cose da dirti.

18-letna Madame je prejela nagrado za najboljše besedilo. Pesem Voce je napisala sama. Foto: EPA
18-letna Madame je prejela nagrado za najboljše besedilo. Pesem Voce je napisala sama. Foto: EPA
Veliki favorit Ermal Meta je zasedel tretje mesto s skladbo Un milione di cose da dirti. Foto: EPA
Veliki favorit Ermal Meta je zasedel tretje mesto s skladbo Un milione di cose da dirti. Foto: EPA

Måneskin potrdili udeležbo na Evroviziji!
Z zmago so si rockerji prislužili priložnost nastopa na Evroviziji 2021, odločitev, ali sprejmejo evrovizijski izziv, pa so sporočili danes. Odgovor je pritrdilen, tako da so zdaj tudi uradno predstavnik Italije na Evroviziji 2021, poroča uradna evrovizijska stran Eurovision.tv.

Italija kot ena izmed predstavnic t. i. velikih pet – držav, ki prispevajo največ denarja v blagajno Evrovizije – že ima zagotovljeno mesto v finalu.

Gaudiano prepričal med mladimi
Festival se je začel v torek, prva dva večera pa sta bila namenjena predstavitvam novih skladb 26 v Italiji priznanih glasbenikov in osmih izvajalcev mlajše generacije.

V sekciji Nuove proposte je zmagal Gaudiano s pesmijo Polvere da sparo. Sledili so mu Davide Shorty s pesmijo Regina, Folcast s pesmijo Scopriti in Wrongonyou s pesmijo Lezioni di volo.

Četrtkov večer so zaznamovale izvedbe priredb skladb iz italijanske glasbene zakladnice, ki jih je pripravilo vseh 26 finalistov 71. Sanrema.

Ornella Vanoni je popestrila finalni večer. Foto: EPA
Ornella Vanoni je popestrila finalni večer. Foto: EPA

Sanremo kot še nikoli
Prvič v zgodovini festivala je ta potekal brez gledalcev, nastopajoči, voditelja in gosti pa so se morali držati strogih pravil za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Šest večerov letošnjega Sanrema sta vodila televizijski in radijski voditelj Amadeus, ki je obenem tudi umetniški vodja festivala, in komik Rosario Fiorello.

Osrednji gost festivala je bil nogometni zvezdnik Zlatan Ibrahimović, ki se je udeležil tudi velikega finala, čeprav je njegov sin Vincent ta dan praznoval rojstni dan. Športni pridih sta prinesla tudi nekdanji smučarski zvezdnik Alberto Tomba in plavalka Federica Pellegrini.

Federica Pellegrini in Alberto Tomba sta bila gosta finalnega večera. Foto: EPA
Federica Pellegrini in Alberto Tomba sta bila gosta finalnega večera. Foto: EPA

Sklepni večer je krasil tudi nastop ene od dam italijanske kancone Ornelle Vanoni, za glasbeno popestritev so poskrbeli še Umberto Tozzi, Dardus, Michele Zarrillo, Achille Lauro ...

Letošnjemu Sanremu sicer v dramatičnem obdobju ni uspelo ujeti duha časa in splošnega počutja v državi, še ocenjuje Ansa. Da je bil letošnji sanmreski festival vse prej kot epski, meni tudi milanski Corriere della Sera, ki ob tem navaja slabšo gledanost prek televizijskih ekranov. Četrti večer je tako pritegnil le dobrih osem milijonov gledalcev.

Festival v Sanremu je najbolj priljubljeno pevsko tekmovanje v Italiji, ki pred zaslone zvabi številne gledalce. Za mnogo italijanskih zvezdnikov, kot so Adriano Celentano, Zucchero in Eros Ramazzotti, je bil ta festival odskočna deska za mednarodno kariero.

Spodaj lahko prisluhnete drugim nagrajencem 71. Sanrema in pogledate končni vrstni red

2. mesto: Francesca Michielin in Fedez - Chiamami per nome

3. mesto in nagrada za najboljšo kompozicijo: Ermal Meta - Un millione cose di cose da dirti

Nagrada za najboljše besedilo: Madame - Voce

Nagrada glasbenih kritikov: Willie Peyote - Mai dire mai (La Locura)

Nagrada predstavnikov medijev: Colapesce in Dimartino - Musica leggerissima

Končni vrstni red na 71. Sanremu

1. Maneskin – Zitti e buoni
2. Fedez in Francesca Michielin – Chiamami per nome
3. Ermal Meta – Un milione di cose da dirti
4. Colapesce in Dimartino – Musica leggerissima
5. Irama – La genesi del tuo colore
6. Willie Peyote – Mai dire mai (La locura)
7. Annalisa - Dieci
8. Madame – Voce
9. Orietta Berti – Quando ti sei innamorato
10. Arisa – Potevi fare di più
11. La rappresentante di lista - Amare
12. Extraliscio in Davide Toffolo – Bianca luce nera
13. Lo Stato Sociale – Combat Pop
14. Noemi - Glicine
15. Malika Ayane – Ti piaci così
16. Fulminacci – Santa Marinella
17. Max Gazzé – Il farmacista
18. Fasma - Parlami
19. Gaia – Cuore amaro
20. Coma Cose – Fiamme negli occhi
21. Ghemon – Momento perfetto
22. Francesco Renga – Quando trovo te
23. Gio Evan - Arnica
24. Bugo – E invece sì
25. Aiello - Ora
26. Random – Torno a te