Romina Power in Al Bano sta se ločila leta 1999, a na odru še vedno delujeta kot v najboljših časih. Foto: EPA
Romina Power in Al Bano sta se ločila leta 1999, a na odru še vedno delujeta kot v najboljših časih. Foto: EPA

"È un bicchiere di vino con un panino, la felicità ("Kozarec vina s sendvičem, to je sreča")," pojeta radostno v pesmi Felicita (Sreča), ki 40 let po izdaji ostaja na rotaciji vsake spodobne italijanske tratorije. "V zraku jo lahko čutiš, najino ljubezensko pesem, ki leti kot misel, ki ve nekaj o sreči."

Romina in Al Bano leta 1976. Foto: Wikipedia
Romina in Al Bano leta 1976. Foto: Wikipedia

Felicita je leta 1982 na San Remu pristala tik pod vrhom, na nehvaležnem drugem mestu, zmagal pa je Riccardo Fogli s "Storie di tuti i giorni". Al Bana in Romino Power je Felicita dokončno izstrelila med zvezde, pesem ima danes skoraj status italijanske himne, par pa je San Remo osvojil dve leti pozneje s Ci Sara.

Al Bano in Romina Power sta bila na vrhuncu svoje kariere (in ljubezenske zveze) v 80. in 90. letih nepremagljiva. Ljubljenca Italije, ljubljenca Evrope. Svoje plošče sta prodajala v milijonskih nakladah, krasila naslovnice revij in polnila koncertne dvorane.

V zakonu so se jima rodili štirje otroci, skrivnostno izginotje njune najstarejše hčerke pa se je izkazalo za tragedijo, ki je bila nazadnje usodna tudi za njuno tako opevano ljubezen.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Zgodba dveh zaljubljencev

Albano Carrisi, kot je pravo ime Al Bana, je Romino, hčerko legendarnega ameriškega igralca Tyrona Powerja in mehiške igralke Linde Christian, ki je po ločitvi staršev živela v Mehiki in Italiji, spoznal leta 1967 med snemanjem filma Nel Sole. On je bil star 24 in že uveljavljen pevec, njej je bilo komaj 16 let, a je že zaigrala v nekaj italijanskih filmih.

Poročila sta se julija leta 1970, štiri mesece pozneje pa je na svet privekala Ylenia Maria Sole, njuna prvorojenka. Isto leto sta zakonca tudi izdala prvi skupni singel, Storia di due innamorati (Zgodba dveh zaljubljencev), prvi skupni album pa posnela leta 1975 (Atto I) in tako tudi uradno postala duet. Al Bano in Romina.

Skupno sta petkrat nastopila na San Remu, dvakrat na Evroviziji (leta 1976 in leta 1985, obakrat sta pristala na sedmem mestu), snemala sta tudi v španščini in francoščini, na podlagi svojih pesmi pa tudi posnela sedem filmov.

Foto: AP
Foto: AP

Poleg Ylenie sta se jima v zakonu rodili še dve hčerki, Cristel Chiara in Romina Jolanda, ter sin Yari. Vsi so tako ali drugače pristali v šovbiznisu, Cristel je poročena z Davorjem Lukšićem, najbogatejšim Hrvatom in lastnikom številnih luksuznih hotelskih verig.

Odličnjakinja prekinila študij, da bi potovala

Ylenia je bila že zato, ker je bila najstarejša, še posebej povezana s starši in je večkrat nastopala z njima, a njene sanje so bile postati pisateljica. Na Kraljevem kolidžu v Londonu je študirala književnost, kjer je imela najvišje ocene v svojem letniku.

A prikupno svetlolasko je vse bolj mikalo v svet, sanjala je o tem, da bi se sama, samo z nahrbtnikom in dnevnikom, podala na potovanje okoli sveta, zato se je odločila, da si vzame premor od študija, Leta 1993 se je vrnila v Italijo, kjer je prodala vse svoje imetje, da bi si plačala pot. Stara je bila 23 let.

Al Bano s hčerko Ylenio. Foto: AP
Al Bano s hčerko Ylenio. Foto: AP

Pustolovščino je začela v Južni Ameriki in preživela nekaj mesecev v Belizeju, za božič pa skočila na avtobus in se odpravila v New Orleans. New Orleans v 90. letih je veljal za noro, kaotično in precej nevarno mesto, kjer so ljudje izginjali po tekočem traku. Usoden je bil tudi za Ylenio.

Al Bano in Romina sta s hčerko nazadnje govorila za silvestrovo, pri čemer sta se oče in hčerka spustila v srdit prepir, saj je Al Bano nasprotoval njeni odločitvi, da bi odšla v New Orleans, ki se mu ni zdel varen.

Je kriv poulični glasbenik?

Ylenio so v hotelu zadnjič videli okoli 6. januarja, 18. januarja sta njena starša prijavila njeno izginotje, prekinila svojo koncertno turnejo, odpovedala vse nastope in ves svoj čas posvetila iskanju hčerke. Zaman. Policiji v Louisiani nikdar ni uspelo ugotoviti, kaj se je zgodilo z mlado Italijanko. Je bila ugrabljena? Umorjena? Je storila samomor? Vse te teorije so premlevali.

V času izginotja je Ylenia prebivala v hotelu LeDale s 30 let starejšim neworleanškim pouličnim glasbenikom Alexandrom Masakelo, a čeprav so pri njem našli nekatere dekletove osebne predmete in je hotel bivanje 14. januarja plačati z Ylenijinimi potovalnimi čeki (hotel je o tem obvestil dekletova starša), dokazov proti njemu policiji ni uspelo zbrati.

Varnostnik mestnega akvarija je pričal, da je v noči 6. januarja videl žensko, ki je ustrezala Ylenijinemu opisu, skočiti v Misisipi, pri tem pa naj bi zaklicala "Spadam v vodo". Obalna straža je reko preiskala, a trupla nikdar ni našla. Leta 1996, dve leti po njenem izginotju, je neki anonimni klicatelj trdil, da je Carrisijeva še živa, in še leta pozneje so se pojavljale podobne, a neutemeljene navedbe.

Tudi po 27 letih misterij Ylenijinega izginotja buri duhove

Zdi se, da ne mine leto dni, da ne bi kdo spet postregel z novo teorijo – nazadnje španska TV TeleCinco, ki je lani v svoji posebni preiskovalni oddaji zatrdila, da Carrisijeva živi v Santo Domingu – a brez pravih dokazov, ki bi to podprli.

Še najdlje je leta 2011 prišla italijanska TV-oddaja Chi l’ha visto? (Kdo ga je videl?), ki je v New Orleans poslala svojo ekipo, ta pa se je dokopala do več dokazov, da je Masakela fizično in spolno nasilen, ter govorila z eno od njegovih žrtev. Leta 2015 je italijanska policija odvzela DNK Al Bana in Romine, ko so odkrili posmrtne ostanke žrtve serijskega morilca, dekleta, ki je ustrezalo Ylenijinemu opisu. A DNK se ni ujemal.

Romina nikdar ni izgubila upanja, da je njena hčerka še živa, in redno objavlja na svojem Instagramu Ylenijine fotografije, po drugi strani pa je Al Bano skušal hitreje zaključiti to poglavje.

Romina in Al Bano po letu 2013 ponovno nastopata skupaj. Foto: EPA
Romina in Al Bano po letu 2013 ponovno nastopata skupaj. Foto: EPA

Menil je, da je Ylenia postala zasvojena z mamili in skočila v Misisipi. Leta 2014, 20 let po izginotju, so oblasti na njegovo pobudo (in jezo Romine Power) Ylenio Carrisi razglasile za mrtvo.

Zakonca sta leta 1995 izdala svoj zadnji skupni album, povedno naslovljen Emozionale (Čustveno), leta 1999 pa sporočila, da se razhajata.

Al Bano je takrat v odprtem pismu potrdil, da so razlogi za konec zakona povezani s hčerkinim izginotjem. Leto dni pozneje se je zapletel s starleto Loredano Lecciso, v zvezi pa sta se mu rodila še dva otroka.

Romina se je leta 2007 odselila spet v ZDA, kot razlog pa navedla nevzdržne pritiske italijanskih medijev v povezavi z Ylenijinim izginotjem in njenim zasebnim življenjem. Zdelo se ji je tudi, da jo bo italijanska javnost vedno videla zgolj kot izvajalko lahkotnih popevk in nikdar kot umetnico.

Ponovno združena – vsaj na odrih

A zgodba Al Bana in Romine Power se s tem vseeno ni popolnoma končala. Leta 2013 sta zakopala vse zamere in nastopila na koncertu v Moskvi – njun prvi nastop v živo po 16 letih.

V Rusiji sta bila od nekdaj zelo priljubljena, Al Bano pa je tudi javno podprl priključitev Krima Rusiji in si s tem nakopal gnev Ukrajine in prepoved vstopa v državo.

Moskovskemu koncertu so sledili še drugi, vključno z revijskim nastopom na San Remu leta 2015 in tudi lani, z novo balado Raccogli l'Attimo (Izkoristi trenutek).

San Remo bo vedno njun. Tako ali drugače, pustila sta neizbrisen pečat, njune pesmi pa ostajajo vir navdiha tudi za nove generacije italijanskih poppevcev.

Navsezadnje sta v četrtek "Felicita" v moderni preobleki na sanremskem odru odpela Fedez (znan tudi kot soprog prve vplivnice v državi Chiare Ferragni) in Francesca Michielin. Al Bano je nastop pozdravil in ga drugačen slog ni prav nič zmotil. "Umetnik je kot slikar, vsak ima svoj slog. Zelo sem užival," je dejal.