Glasbenik je leta 2018 umrl v Omanu. Foto: AP
Glasbenik je leta 2018 umrl v Omanu. Foto: AP

Avicii oziroma Tim Bergling je svetovno glasbeno slavo dosegel s številnimi uspešnicami, med katerimi so bile tudi Wake Me Up in Hey Brother, s skladbo Sunshine, pod katero se je podpisal z Davidom Guetto, pa je bil leta 2012 nominiran za grammyja.

Muzej, ki naj bi ga odprli poleti 2021, bodo poimenovali Aviciijeva izkušnja. To je skupni projekt kulturnega središča Space, podjetja Pophouse Entertainment Group in fundacije Tim Bergling, ki sta jo po Aviciijevi smrti ustanovila njegova oče in mama Klas Bergling in Anki Lidén z namenom ozaveščanja o duševnem zdravju.

Obiskovalci si bodo v muzeju lahko ogledali nekatera njegova še neizdana dela, fotografije in preostalo memorabilijo, pojasnjuje Per Sunding, direktor Pophouse Entertainment in lastnik muzeja o zasedbi ABBA.

"V muzeju bo zgodba o Timovem življenju, od njegove domače sobe, v kateri je s prijatelji igral igrice, do njegovih prvih pesmi," pojasnjuje Sundin. "Prepričani smo, da je imelo to, kar je Tim ustvaril v tem kratkem času, neizmeren vpliv in ga ima še vedno."

Županja Stockholma ob tem poudarja, da bo v muzeju pomembno vlogo igralo tudi ozaveščanje o duševnem zdravju in predvsem o preprečevanju samomorov.

Tim Bergling, ki so ga v 29. letu starosti aprila 2018 našli mrtvega v Omanu, naj bi po poročanju nekaterih medijev za seboj pustil približno 200 dokončanih ali skoraj dokončanih pesmi.

Posthumno izdana skladba SOS je bila v letu 2019 med 20 največkrat predvajanimi skladbami tudi na slovenskih radijskih postajah.