Glasbenik je novembra 2020 izdal album svojih uspešnic v novi preobleki. Foto: EPA
Glasbenik je novembra 2020 izdal album svojih uspešnic v novi preobleki. Foto: EPA

V Brooklynu rojeni Diamond se je za glasbo začel zanimati že pri 16 letih, ko je dobil svojo prvo kitaro. Čeprav je nameraval študirati medicino, se je posvetil pisanju pesmi. Studijski prvenec The Feel of Neil Diamond je izdal leta 1966 in že takoj očaral občinstvo z uspešnicami Solitary Man, Cherry, Cherry in Oh No No.

Glasbenik je bil sploh v 60. in 70. letih izjemno uspešen z baladami, kot sta Sweet Caroline in Song Sung Blue. Proslavil pa se je tudi s skladbami, kot so Red Red Wine in Girl You'll Be a Woman Soon.

V več kot 50-letni karieri je ustvaril več kot 30 studijskih albumov, s katerih se je 38 skladb uvrstilo v vrhove glasbenih lestvic po svetu. Z več kot 100 milijoni prodanih albumov pa pred 80 leti rojen pevec velja tudi za enega najbolje prodajanih glasbenikov v zgodovini, napisal pa je tudi številne skladbe za druge izvajalce, kot sta Elvis Presley in Andrea Bocelli. Poleg tega je tudi avtor skladbe I'm a Believer, ki ga je v zvezde ponesla skupina The Monkees, v duetu pa je sodeloval tudi z Barbro Streisand.

Leta 2012 je dobil svojo zvezdo v Hollywoodski aleji slavnih. Foto: EPA
Leta 2012 je dobil svojo zvezdo v Hollywoodski aleji slavnih. Foto: EPA

Leta 1984 je bil sprejet v Dvorano slavnih tekstopiscev, leta 2011 pa še v Dvorano slavnih rokenrola. Sedem let kasneje je prejel nagrado grammy za življenjsko delo, njegova uspešnica Sweet Caroline pa je pred dvema letoma dobila mesto v registru skladb ameriške Kongresne knjižnice.

Bolezen je ustavila nastopanje

Tudi pri visoki starosti je Diamond, ki je do zdaj v zakonski jarem skočil kar trikrat, še vedno snemal nov material in nastopal, nato pa je leta 2018 naznanil, da se od odrov poslavlja zaradi Parkinsonove bolezni. "Z veliko tesnobo in razočaranjem sporočam, da se bom upokojil od koncertnih turnej. V čast mi je bilo, da sem zadnjih 50 let lahko razveseljeval ljudi s svojimi nastopi. Iskreno se opravičujem vsem, ki so kupili vstopnice in nameravali priti na koncerte," je zapisal ob odpovedi koncertov v Avstraliji in Novi Zelandiji.

Ob tem se je za podporo in spodbudo zahvalil svojemu "predanemu in zvestemu občinstvu", a dodal, da še vedno namerava lotiti novih projektov ter ostati dejaven na področju pisanja in snemanja pesmi.