Zmagovalec projekta Frišno je Emkej

Glasbeni uredniki Radia Maribor, Radia Si in Televizije Maribor so tudi letos izbrali deset skladb, ki so v zadnjem letu na poslušalce naredile najboljši vtis in so se potegovale za naziv najboljše nove slovenske skladbe. Na prireditvi v Veliki dvorani SNG-ja Maribor so bile pesmi predstavljene v sveži glasbeni preobleki Big banda RTV Slovenija.

Poslušalci so lahko za naj novo slovensko skladbo do prejšnje nedelje glasovali na spletnih straneh dveh radijskih postaj, Radia Maribor in Radia Si. Največ glasov je prejel Emkej s pesmijo Ljujezen. "Nisem pričakoval, je pa zelo lepa potrditev, da to, kar počnemo, delamo dobro. Obenem je to tudi velika motivacija za naprej," je dejal za Radio Maribor.

Komisija radijskih uredništev Radia Slovenija je ob tem podelila še nagrado za najboljšo izvedbo pesmi, ki jo je prejela Neisha s skladbo Lajf je tvoj. "Zelo sem ponosna, da lahko končno držim v rokah tudi eno nagrado, ki ji verjamem, ker je o njej odločala stroka."
Kot je po prireditvi povedal pobudnik projekta in odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek je projekt Frišno z glasbeno preobleko izbranih skladb že drugič prinesel novo svežino. "Veliko dobre slovenske glasbe, kvalitetne glasbe, se producira vsako leto, zato mislim, da ji je treba dati posebno mesto," je dejal.

Kot je povedal urednik glasbenega uredništva Radia Maribor Gregor Stermecki, s projektom ne iščejo novih skladb, saj te izberejo skrbna ušesa glasbenih urednikov. Letos je bil na voljo raznolik izbor popglasbe, rapa, soula, saj so se na prireditvi predstavili Jaša Šaban, Čedahuči, Fed Horses, Žan Hauptman, Emkej, Neisha, Anja Hrastovšek, Hamo & Tribute to love, Mi2 in Saša Lešnjek.

Odgovorni in glasbeni uredniki Radia in Televizije Maribor ter Radia Si in v. d. vodje regionalnega centra. Od leve proti desni: Gregor Stermecki, Patrik Greblo, Robert Levstek, Tomaž Karat, Darko Pukl in Matej Žunkovič. Foto: SOJ RTV SLO/Mediaspeed
Odgovorni in glasbeni uredniki Radia in Televizije Maribor ter Radia Si in v. d. vodje regionalnega centra. Od leve proti desni: Gregor Stermecki, Patrik Greblo, Robert Levstek, Tomaž Karat, Darko Pukl in Matej Žunkovič. Foto: SOJ RTV SLO/Mediaspeed

Da tudi glasbena produkcija kot ena izmed organizacijskih enot RTV Slovenija z veseljem sodeluje pri projektu, je zatrdil Patrik Greblo, dirigent, aranžer in svetovalec generalnega direktorja, ki meni, da je projekt pomemben tudi zato, ker združuje in je primer sinergičnega delovanja nacionalne RTV-hiše. "Iz skladbe, melodije, pesmi, ki smo jih vajeni na en in isti način, s tem projektom skozi oči nekoga drugega nastane nekaj svežega. Od tod tudi ime prireditvi Fresh, ki pa jo vidimo tudi kot transformacijo, reformacijo glasbe," je dodal Greblo.

Letošnji dirigent Big bendu je bil Tadej Tomšič, aranžmajev pa so se ob njem lotili še Matjaž Mikuletič, Primož Grašič in Lojze Krajnčan.

Prireditev je povezoval igralec Jure Ivanušič, poslušalci pa so lahko za naj novo slovensko skladbo na spletnih staneh obeh radijskih postaj glasovali do prejšnje nedelje.

Na lanskem prvem tovrstnem dogodku je nagrado za najboljšo novo slovensko skladbo zadnjega leta po izboru poslušalcev prejela skupina Joker Out, nagrado za najboljšo izvedbo priredbe pa po mnenju strokovne komisije radijskih uredništev Radia Slovenija mariborska skupina Alo!Stari.

Zmagovalec projekta Frišno je Emkej
Frišno - Dan nove slovenske glasbe, posnetek iz SNG Maribor