Sober Assault potujejo v finale po zaslugi odločitve strokovne žirije. Foto: Jernej Kokol
Sober Assault potujejo v finale po zaslugi odločitve strokovne žirije. Foto: Jernej Kokol
Ice on Fire
Dolenjski Ice on Fire, ki jih bo mogoče letos poleti videti tudi na Schengenfestu (kamor so se uvrstili preko natečaja Glas mladih) pa so prepričali občinstvo in si tako prislužili mesto v finalu. Foto: Jernej Kokol
High 5
Zaradi premajhne podpore s strani občinstva so se morali posloviti High 5. Foto: Jernej Kokol
V občinstvo so se znova vrnili izpadli iz prvega predizbora Špil lige, člani skupine Lynch. Foto: Jernej Kokol

Zadnje polfinalno dejanje je bilo tudi tokrat v mali dvorani Kina Šiške. Za dve mesti na odru Kongresnega trga 13. junija so se poleg zmagovalcev pomerili še Kung Fu Vegan in High 5. Nastop pa so še pred polfinalnim večerom odpovedali drugi predstavniki metala na Špil ligi Dehrotom.

Za mesto v finalu sta tudi tokrat odločala glas ljudstva in žirije - tokrat v sestavi Izak Košir, Žiga Klančar, Melanija Fabčič - Melée, predstavnik SAE Instituta Robi Bulešič in gostujoči žirant, pevec Nietov Borut Marolt. Po 20-minutnih nastopih vsake izmed skupin je žirija na prvi dve mesti postavila Sober Assault in High 5.

"Sober Assault smo postavili na prvo mesto, ker se nam zdijo najbolj uigran bend. Čeprav so žanrski, so tudi za nemetalce zanimivi. Na splošno so dober bend, ki že zdaj deluje profesionalno," je za MMC pojasnil Košir. Drugo mesto je po mnenju žirije pripadlo žanrsko raznolikim High 5. "Imajo še veliko prostora za razvoj, žanrsko so namreč razpršeni in še iščejo svoj pravi 'glas', s pravo usmeritvijo pa lahko ta skupina doseže prepričljiv učinek," " sta odločitev žirije utemeljila Košir in Fabčičeva.

Glas ljudstva spet drugačen od mnenja žirije
Obiskovalci koncerta pa so svoje mnenje izrazili po končanih nastopih vseh štirih skupin s pošiljanjem SMS-sporočil in na prvo mesto postavili s 63,78 odstotka Ice on Fire. Drugo mesto je z 20,44 odstotka pripadlo Sober Assault, tretje High 5 z 11, 47 odstotki in zadnje Kung Fu Vegan s 4,31 odstotki.

Po pravilih Špil lige so se v finale uvrstili favoriti žirije Sober Assault in ljubljenci (znova manjštevilčnega) občinstva Ice on Fire. Finale bo 13. junija, še prej pa drugo peterico polfinalistov čaka nastop 18. aprila. Štirje finalisti se bodo med drugim na sklepnem 'špilu' potegovali za brezplačno snemanje treh skladb s pomočjo SAE Instituta Ljubljana in nastop v Kinu Šiška.

Več utrinkov pa si lahko pogledate v spodnjih videih in fotogaleriji.