Med cilji festivala je tudi obujanje tega nekoliko pozabljenega priročnega glasbila. Foto: Pixabay
Med cilji festivala je tudi obujanje tega nekoliko pozabljenega priročnega glasbila. Foto: Pixabay

Čeprav je epidemija tekmovanje okrnila v smislu, da ne bo potekalo v živo, ampak bodo organizatorji ob vnaprej določeni uri zgolj predvajali videoposnetke sodelujočih, pa je ta, spletna, izvedba ime festivala ponesla še širše, je v pogovoru za STA dejal idejni vodja projekta Stane Peček.

Okrepila se je tudi raznolikost sodelujočih, na letošnji festival je prispelo 32 prijav. Od teh 17 iz Slovenije in drugih 15 iz tujine, kar je največ doslej, je pojasnil in dodal, da se bodo na festivalu tako poleg slovenskih predstavili izvajalci iz Hrvaške, Nemčije, Poljske, Rusije in Kolumbije. Prijavljeni umetniki prinašajo utrip ljudske glasbe svojih dežel in tudi priredbe popularnih pesmi, je še dejal Peček.

Sorodna novica Orglice kot Slovenija: "Oboje majhno, podcenjeno, polno neodkritih možnosti ..."

Spored večernega koncerta je tradicionalno pripravila festivalska strokovna komisija, glasbeni preplet izbranih prijavljenih izvajalcev pa bosta zaokrožila dolgoletna sodelavca festivala, orgličarja Miro Božič in Vladimir Hrovat.

Po Pečkovih besedah je namen festivala ustnih harmonikarjev še bolj približati ljudem to prijazno glasbilo in predstaviti že uveljavljene ter manj znane mojstre ustne harmonike oziroma orglic. Med cilji festivala je tudi obujanje tega nekoliko pozabljenega priročnega glasbila. Kot pravi Peček, po dobrih dveh desetletjih prirejanja mokronoškega festivala njegova strokovna komisija ugotavlja, da znanje udeležencev napreduje, dokaj zapostavljeno glasbilo pa se vrača v otroške in roke odraslih.

Po podatkih prirediteljev festivala bo tega mogoče spremljati na YouTubu in na Facebooku trebanjske izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Večerni gala koncert bo prenašala tudi lokalna televizija Vaš kanal, so zapisali.