Junija 2021 so predstavili album Your Choice. Foto: AP
Junija 2021 so predstavili album Your Choice. Foto: AP

Po podatkih Mednarodne zveze fonografske industrije (IFPI), ki je pred kratkim delila, da je najbolj prodajana pesem lani Flowers pevke Miley Cyrus, najbolje prodajana glasbenica pa Taylor Swift, je med albumi kraljeval kratkometražni FML.

Najbolje prodajan album na svetu leta 2023 je izdala k-pop zasedba SEVENTEEN, ki se je sicer na lestvici najbolje prodajanih izvajalcev uvrstila na drugo mesto, takoj za Taylor Swift. 13-članska skupina je vrh te lestvice zasedla prvič. FML, ki je izšel aprila lani, je bil največkrat prednaročen album v zgodovini k-popa. Zavihtel se je na vrh lestvic v Južni Koreji in na Japonskem, med prvih pet se mu je uspelo uvrstiti tudi v ZDA in Franciji.

Medtem se je njihova plošča Seventeenth Heaven, ki je izšla oktobra, uvrstila na 8. mesto.

"Globalna privlačnost k-popa se še naprej širi in S.Coups, Jeonghan, Joshua, Jun, Hoshi, Wonwoo, Woozi, DK, Mingyu, The8, Seungkwan, Vernon in Dino še naprej premikajo meje s svojimi koncepti, nastopi in talent," je dejal Lewis Morrison z IFPI-ja.

Kar pet od 10 najboljših albumov na lestvici, kjer uspešnost računajo glede na prodajo albuma v pretočnih, prenosnih in fizičnih formatih po vsem svetu, je sicer prišlo izpod rok južnokorejskih izvajalcev. To za k-pop predstavlja najboljši dosežek na svetovnih lestvicah.

Drugo mesto je sicer z albumom 5-Star pripadlo kolegom SEVENTEENA Stray Kids, ki so bili sicer tretji nabolje prodajani glasbeniki lanskega leta, tretje pa ameriškemu kantripevcu Morganu Wallenu, ki je v svet lani poslal album One Thing At A Time. Za njegovim glasbenim delom sta se uvrstila dva albuma Taylor Swift – Midnights in 1989 (Taylor's Version).

Seznam najbolje prodajanih albumov leta 2023

1. SEVENTEEN – FML

2. Stray Kids – 5-STAR

3. Morgan Wallen – One Thing At A Time

4. Taylor Swift – Midnights

5. Taylor Swift – 1989 (Taylor’s Version)

6. NCT Dream – ISTJ

7. SZA – SOS

8. SEVENTEEN – SEVENTEENTH HEAVEN

9. Stray Kids – ROCK-STAR

10. Travis Scott – UTOPIA