"Taylor je edinstven talent. Njena predanost delu in oboževalcem je resnično fenomenalna." Foto: EPA

Mednarodna zveza fonografske industrije (IFPI) je znova ustvarila seznam najbolje prodajanih glasbenikov in glasbenic IFPI Global Artist Chart. Pri tem upošteva svetovno prodajo glasbenega dela izvajalca ali izvajalke – tako pretočna predvajanja in spletne prenose kot tudi fizične glasbene formate – v preteklem koledarskem letu.

SEVENTEEN. Foto: AP
SEVENTEEN. Foto: AP

Taylor Swift je uspelo obdržati krono svetovne izvajalke leta iz lanskega leta. Pevka je tako na vrhu seznama, ki so ga uvedli pred 11 leti, že četrtič – nagrado je namreč prejela še v letih 2014 in 2019.

"Taylor je edinstven talent. Njena predanost delu in oboževalcem je resnično fenomenalna," je v izjavi dejal Lewis Morrison, direktor lestvic in certifikatov pri IFPI-ju, in poudaril, da 34-letna večkratna grammyjevka "še naprej na novo definira meje svetovnega uspeha".

Tik za petami sta ji sicer k-pop skupini SEVENTEEN in Stray Kids. Po besedah IFPI-ja je bilo sicer lansko leto rekordno za južnokorejske izvajalce. V prvi deseterici so kar štirje – poleg k-pop skupin SEVENTEEN in Stray Kids, ki sta Swift čisto za petami na drugem in tretjem mestu, se lahko s 7. mestom pohvali zasedba TOMORROW X TOGETHER in z 8. mestom NewJeans.

Stray Kids. Foto: AP
Stray Kids. Foto: AP

Četrto in peto mesto je pripadalo Kanadi – Draku in The Weekndu.

Seznam najbolje prodajanih izvajalcev in izvajalk

1. Taylor Swift (ZDA)
2. SEVENTEEN (Južna Koreja)
3. Stray Kids (Južna Koreja)
4. Drake (Kanada)
5. The Weeknd (Kanada)
6. Morgan Wallen (ZDA)
7. Tomorrow X Together (Južna Koreja)
8. NewJeans (Južna Koreja)
9. Bad Bunny (Portoriko)
10. Lana Del Rey (ZDA)