V spanju je umrl pri 72 letih. Foto: EPA
V spanju je umrl pri 72 letih. Foto: EPA

Skupina ZZ Top je sicer 23. julija na spletni strani objavila, da se Dusty Hill s turneje v Teksas vrača zaradi težav s kolkom, pričakovali pa naj bi hitro okrevanje in posledično vrnitev. Začasno ga je nato tako na basu kot tudi ustni harmoniki nadomestil Elwood Francis, ki že 20 let skrbi, da so njihove kitare na koncertih ustrezno pripravljene.

Novico o tem, da je v 73. letu starosti Hill, basist, klaviaturist in eden od pevcev legendarne ameriške blues-rock skupine ZZ Top, umrl, sta na družbenih omrežjih delila preostala člana skupine. "Z žalostjo sva sprejela novico, da je najin 'sopotnik' Dusty Hill v spanju umrl na svojem domu v Houstonu," sta zapisala bobnar Frank Beard ter drugi pevec skupine in kitarist Billy Gibbons.

"Tvoja osebnost, smisel za humor in nenehna predanost skupini so nam omogočili, da smo pridobili veliko oboževalcev, ki te bodo pogrešali, tako kot te bova midva," sta še priznala del tria, ki je znan predvsem po uspešnicah, kot sta pesmi Gimme All Your Lovin', Tush, Sharp Dressed Man, Sleeping Bag in Legs. Tudi glasbeni svet žaluje, med drugim je spomin na glasbenika počastil tudi Ozzy Osbourne iz skupine Black Sabbath.

Bradati Hill v obžalovanje ni verjel

Hill, katerega polno ime je bilo Joseph Michael Hill, se je rodil leta 1949 v Dallasu, v ameriški zvezni državi Teksas. Sprva pa je tam igral poleg svojega brata Rockyja, pozneje pa se je preselil v Houston in se leta 1970, leto dni po izidu prvega singla, pridružil ZZ Top. V naslednjih 50 letih pa je, prav tako kot Gibbons, postal prepoznaven po dolgi bradi, sončnih očalih in klobuku.

Skupina je leta 1970 imela tudi prvi koncert, leto pozneje pa so izdali svoj prvi album, ki so ga poimenovali preprosto ZZ Top's First Album. Skupini je komercialni preboj uspel 3 leta pozneje s pesmijo La Grange, ki je hvalnica bordelu Chicken Ranch v teksaškem mestu La Grange, v več desetletjih kariere pa so izdali kar 15 studijskih albumov, zadnjega leta 2012. Leta 2004 je bila skupina sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla, prejeli pa so 3 nominacije za grammyja. Hill se je med drugim pojavil tudi v filmu Nazaj v prihodnost 3 (Back to the Future Part III).

Leta 1984 se je glasbenik nenamerno ustrelil. "Nisem mogel verjeti, da sem naredil nekaj tako neumnega," je dejal leta 2016 v intervjuju za Guardian in dodal, da še vedno ne ve, kako mu je to uspelo. Hill je v istem intervjuju omenil tudi, da ne verjame v obžalovanje. "Obstajajo stvari, ki sem jih naredil, in bi jih, če bi se čas zavrtel nazaj, izpeljal drugače, ali pa jih sploh ne bi," je priznal, vendar poudaril, da je sam oseba, ki, potem ko je nekaj storjeno, stvar preprosto spusti in nadaljuje s svojim življenjem.