Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ek je v pogovoru za BBC dejal, da je uporaba umetne inteligence pri ustvarjanju glasbe upravičena, vendar pa se ta tehnologija ne sme uporabljati za posnemanje glasov izvajalcev iz mesa in krvi brez njihovega soglasja. Dodal je še. da se bo o uporabi umetne inteligence v glasbi verjetno razpravljalo še "mnogo, mnogo let".

Ek je pojasnil, da se lahko umetno inteligenco po njegovem uporabi pri orodjih, ki izboljšujejo glasbo, a obstaja tudi sivo območje, ko je pri glasbi, ki jo je ustvarila umetna inteligenca, jasno prepoznati vpliv resničnih glasbenikov, vendar jih ne posnema neposredno.

"To bo precej zapleteno," je odgovoril Ek na vprašanje o izzivu, s katerim se zaradi razmaha novih tehnoloških orodij spopada glasbena industrija.

Po drugi strani se vse več glasbenikov jasno opredeljuje proti uporabi umetne inteligence v glasbeni industriji. Irski glasbenik Hozier je tako prejšnji mesec napovedal, da bo razmislil celo o stavki zaradi grožnje, ki jo umetna inteligenca predstavlja njegovemu poklicu. "Nisem prepričan, da tehologija ustreza definiciji umetnosti," je dejal.

Posnemanje glasov pravih glasbenikov

V začetku leta so pri Spotifyju umaknila skladbo, ki je vsebovala umetno generirane "klonirane" glasove glasbenikov Draka in The Weeknda. Takrat se nobeden izmed omenjenih izvajalcev sploh ni zavedal, da so bile v pesmi Heart on My Sleeve uporabljene klonirane različice njunih glasov. Skladba je bila zato pozneje odstranjena z vseh platform za pretakanje. Njen avtor, Ghostwriter, je skušal skladbo celo nominirati za nagrado grammy, vendar je bila nominacija zavrnjena.

"Lahko si predstavljate, da nekdo naloži skladbo in trdi, da je Madonna, čeprav to ni. V zgodovini Spotifyja smo do zdaj videli že skoraj vse načine, kako skušajo ljudje izigrati naš sistem. A k sreči imamo zelo veliko ekipo, ki se ukvarja prav s takšnimi težavami," je še dejal Ek.

Maja pa je časopis Financial Times poročal, da je bilo s Spotifyja odstranjenih na tisoče skladb, potem ko so odkrili, da so se za umetno povečevanje števila pretočnih posnetkov uporabljali boti.