"Vzdušje je bilo odlično. Večji oder pomeni večje občinstvo in fantastično je, ko ljudje sodelujejo." Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh

Kino Šiška je z natečajem Špil liga že deveto leto zapored podprl mlade glasbenike. Pogoj sodelovanja je, da imajo zasedbe ali soloizvajalci vsaj dve avtorski skladbi in so sposobni izvesti 20 minut živega koncertnega nastopa. Obenem mora med drugim vsaj polovica članov skupine mora imeti redni status dijaka.

Večer so popestrili tudi
Večer so popestrili tudi "moshpiti". Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh

"Prijav je bilo dovolj, sezona je bila uspešna, v finalu so odlični finalisti," je pred samim zaključkom letošnje Špil lige za MMC dejal Nik Drozg, večletni vodja projekta. Na Kongresni trg, kjer so oblečeni v uradne majice skupin zanje navijali tudi ponosni starši nastopajočih, je vrhunec 11. sezone privabil mednarodno občinstvo vseh starosti, ki je nastope pospremilo z bučnim aplavzom, vriski in žvižgi.

Na oder leteli modrčki, za čarobno vzdušje poskrbele lučke, manjkalo ni niti "circle pitov"

V finale so se prebili velenjski poprockerji Nimfort, katerih glasba naj bi po besedah organizatorjev odražala splošen utrip današnje mladine, dodajajo pa teme ljubezni, življenja in zabave. Med njihovim nastopom sta kot znak odobravanja na oder priletela tudi dva modrčka.

Njihova konkurenca je bil tudi 18-letni multiinstrumentalist Lev B Marn, ki črpa svoj navdih pri ustvarjalcih, kot so George Harrison, Johnny Cash in Elvis Presley. Za čarobno vzdušje med nastopom so poskrbele tudi prižgane lučke mobilnih telefonov poslušalcev.

Za zmago sta tekmovali tudi kar dve metalzasedbi – Night Crawler, ki "vedno naredijo štalo v najboljšem mogočem pomenu" – čast prvega "circle pita" večera je pripadla njim – in primorsko-notranjska naveza Ghastly Ashes, naveza dolgoletnih prijateljev, ki so se okrog glasbe povezali v času korone in na začetku leta izdali svoj prvi singel Dolls.

Z zapleti Ghastly Ashes opravili z odliko

Laskavi naslov prvaka Špil lige so osvojili prav zadnji – nasledniki Špil lignov, ki so slavili na jubilejni deseti izdaji natečaja, so namreč postali Ghastly Ashes. "Mislili smo, da sploh ne bomo prišli v polfinale, kaj šele, da bi zmagali. Zelo smo presenečeni. Verjamemo vase, a zmage res nismo pričakovali," je za MMC povedala šestčlanska zasedba, ki se ji zdi dosežek neverjeten.

Seveda ni šlo brez zapletov – ker je prvotni kitarist na dopustu, so se člani morali znajti in prilagoditi ter izvesti menjavo. "Izkazalo se je, da je bila to dejansko dobra poteza, ni bila napačna odločitev. Res smo se izkazali," je še dodala skupina, ki ima dva vokalista in meni, da je od začetka Špil lige pa do sklepnega dejanja res napredovala.

Letošnji finalisti. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Letošnji finalisti. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh

Priprave na glasbeni podvig so bile zahtevne. "Glede na to, da dva – eden kot študent, drugi kot redno zaposlen – delata, drugi pa smo še seveda v srednjih šolah, sta bila zadnja dva tedna naporna. Vaje so bile pomanjkljive, saj so nekateri skoraj imeli popravne izpite, drugi delajo preveč, tretji živijo predaleč ..." so delili, a poudarili, da jim je ne glede na ovire izziv uspelo izpeljati.

Sanje so Gasometer

"Vzdušje je bilo odlično. Večji oder pomeni večje občinstvo in fantastično je, ko ljudje sodelujejo," so navdušeno opisali izkušnjo koncerta na Kongresnem trgu. Ko so zavzeli oder, so ničkolikokrat nastali "circle pit", "moshpit", pa tudi manjši "wall of death", v sprednji vrsti so največji navdušenci, tako kot izvajalci, predano vihteli svoje lase.

Ghastly Ashes, ki jim je strokovna žirija namenila največ točk – ljubljenci občinstva so bili namreč Nimfort – sicer že načrtuje snemanje in izdajo albuma. Predvsem pa je njihov cilj še naprej koncertirati – sanje so dunajsko prizorišče Gasometer.

Vsi štirje finalisti nagrajeni

Po združitvi glasov občinstva, ki je glasovalo prek SMS-sporočil, in strokovne komisije, ki so jo sestavljali Maša Pavoković, začetnica Špil lige, ter zdaj že stalni član Andi Koglot in Nika Vogrič Dežman, diplomirana muzikologinja, ki je vpeta v organizacijo in izvedbo glasbenih dogodkov v Ljubljani, si je drugo mesto sicer prislužila skupina Nimfort, zasedba Night Crawler in Lev B Marn sta si delila tretje mesto.

S pomočjo raznolikih nagrad in omogočanjem odrskih izkušenj so sodelujoče organizatorji pripravili tudi na prve resnejše podvige. Vsi finalisti bodo dobili priložnost, da snemajo singel v enem izmed slovenskih studiev, obenem je vsakemu izmed njih zagotovljen koncert na enem od prizorišč.

Rezultat je bil odvisen od glasovanja strokovne žirije in občinstva. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Rezultat je bil odvisen od glasovanja strokovne žirije in občinstva. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh

Zmagovalci Ghastly Ashes bodo na primer nastopili na Kamfestu v Kamniku, drugouvrščeni Lev B Marn pa v Hostlu Celica. V sodelovanju s Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani vsem štirim finalistom podarjajo tudi fotografiranje, ki ga bodo izvedli izbrani dijaki oddelka za fotografijo. Zmagovalcem sicer med drugim pripadata tudi izobraževanje za eno osebo na United POPU in udeležba na delavnici Jazzinity.

Mednarodno sodelovanje v polnem razmahu

"Zelo sem vesel, da smo dodali še prvo mednarodno sodelovanje. S hrvaškim festivalom dijaških skupin Superval imamo dogovorjeno izmenjavo," je še razkril Drozg in pojasnil, da gredo tako zmagovalci Špil lige prihodnjo sezono igrat v Zagreb, eden izmed hrvaških izvajalcev pa dobi priložnost nastopiti v Sloveniji. "Poskušamo se povezati še čez mejo," je poudaril.

Na Špil ligi so se med drugim pred leti prvič predstavili tudi Koala Voice, Infected, LPS in Joker Out.