Založba Dallas bi morala od svojih kupcev zahtevati zgoščenke nazaj. Kaj na to pravijo oboževalci mehiške skupine? Foto:
Založba Dallas bi morala od svojih kupcev zahtevati zgoščenke nazaj. Kaj na to pravijo oboževalci mehiške skupine? Foto:

Vsi oboževalci razhajajoče se skupine bodo zagotovo razočarani nad tem, da si ne bodo mogli več kupiti albumov njihove najljubše skupine. Kot poroča Žurnal 24, bi do umika treh albumov moralo priti zaradi odločitve ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je od založbe Dallas zaradi kršitev materialnih avtorskih pravic zahtevalo, naj (do prejšnje srede) poskrbi za umik plošč s prodajnih polic.

Kljub odločitvi sodišča se je lahko plošče priljubljene mehiške skupine RBD kupilo tudi po omenjenem roku. Dallas mora za vsako kršitev plačati 1.500 evrov kazni. Ta za mnoge neljub dogodek se je zgodil zaradi tožbe Sazasa, ki se bori s slovenskimi založbami, ker ne plačujejo tistega, kar bi morale. V Sazasu, ki so z odločitvijo sodišča zadovoljni, so dejali, da zgoščenk ne smeš izdajati brez dovoljenja avtorja: "Zdaj se je končno izkazalo, da gre dejansko za piratske zgoščenke in posledično za piratsko založbo." Dallas pa je na obtožbe Sazasa odgovoril, da če je Dallas piratska založba, potem oni lahko rečejo, da je Sazas kriminalna družba.

Poleg umika RBD-jevih zgoščenk pa je sodišče založbi prepovedalo tudi izdelavo in prodajo albumov Reci mi Helene Blagne, Cvik-Cvak Katalene in Dan zmage Rock Partyzanov. Nadaljevanje zgodbe še pričakujemo, saj se bo omenjeni težavi Dallas še posvetil.

C. R.