Franci Kek je na tiskovni konferenci poudaril, da bi želel z ekipo, ki je zadnja leta organizirala festival, da bi lahko pripravili vsaj še en, poslovilni, Rock Otočec. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Franci Kek je na tiskovni konferenci poudaril, da bi želel z ekipo, ki je zadnja leta organizirala festival, da bi lahko pripravili vsaj še en, poslovilni, Rock Otočec. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rock Otočec, Franci Kek
"Prišli smo v situacijo, ko ne želimo delati Rock Otočca nikjer drugje kot na Otočcu. Tam pa ga ne moremo," je povedal Kek. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Upam, da bomo lahko festival organizirali še kdaj. Na Otočcu. Več konkretnega pa ne morem povedati.

Franci Kek
Billy Talent
Lani je bilo glavno ime festivala skupina Billy Talent. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

"Tu ni vprašanja. Za letos je to končna odločitev. Lahko se kaj zgodi čez eno, dve, tri, štiri leta. Letos pa festivala ne bo, ker nimamo prostora," je odgovoril Kek na tiskovni konferenci v Kinu Šiška na vprašanje "biti ali ne biti" z - "ne biti". Dejal, je, da "mularija" danes posluša vse drugo kot leta 1997. "Ta generacija Rock Otočca se poslavlja." Meni tudi, da je minil tudi čas, da bi bil ta festival kje druge, saj imajo kraji svoje festivale, na Dolenjskem pa jim podjetje Terme Krka ne želi več odstopiti prostora.

"Upravljavci idilične lokacije ob reki Krki so se odločili, da organizatorjem Rock Otočca ne omogočijo izvedbe na rajski jasi za gradom Otočec. Večletna pogodba o najemu lokacije je namreč potekla že leta 2012. Rock Otočec je lani gostoval v Ljubljani, a so ljubitelji tega najstarejšega slovenskega festivala jasno izrazili svoje stališče o za njih edini sprejemljivi lokaciji - 'Rock Otočec mora biti na Otočcu'," so zapisali v svoji izjavi.

O prodaji oz. posoji blagovne znamke festivala letos niso pretirano razmišljali. "Ker ne vidimo, kdo bi lahko to delal. Malo smo 'potipali', precej pa ne," je odgovoril Kek za MMC. Leta 2003 so organizatorji že poskusili s podobno rešitvijo, ko so dali blagovno znamko v najem. "Najemnina za eno leto je takrat znašala 15.000 evrov. Ne vem, pa koliko je vredna danes. Koliko kdo prinese, toliko je vredna," je v smehu še dodal za MMC.

"Rock Otočec je lahko samo na Otočcu"
Lani bi sicer lahko potekal festival na Otočcu, vendar pod pogoji, ki so bili po besedah Keka težko sprejemljivi. "Zaradi trikrat bolj ugodnih pogojev smo šli v Ljubljano," je poudaril oče festivala.

Rock Otočec je v svoji zgodovini poskrbel za marsikateri nepozabni trenutek. Od posebnih gostov, ko so obiskovalci festivala prepevali ob harmoniki Lojzeta Slaka V dolini tihi, z Alfijem Nipičem sredi poletja Silvestrski poljub in predlani obujali dobre stare čase s pokojnim Danilom Kocjančičem.

Tradicijo, ki je trajala od leta 1997, so končali lani. Poleti so se poslovili z nastopi Papa Roach in Billy Talent. "Mislim, da je bil to eden izmed najboljših programov izmed lanskih poletnih festivalov. In vesel sem, da nismo končali s kakšno Severino ali Mambo Kingsi," je dejal v svojem slogu Kek. Predtem pa so poleg vseh najvidnejših domačih izvajalcev gostovali tudi Fun Lovin' Criminals, Living Colour, Guano Apes, Asian Dub Foundation, Henry Rollins, Chumbawamba, Liquido, The Subways, Dog Eat Dog, Fisbone in več kot 700 drugih skupin.

Prvič že leta 1976
Spomnimo, Rock Otočec je svojo prvo uprizoritev doživel leta 1976 kot enodnevni festival. S skupino Horizont je takrat nastopil tudi že Vlado Kreslin, ki se je v nadaljevanju še mnogokrat vrnil na rockotoški oder. Naslednja, že dvodnevna izvedba Rock Otočca, je bila leta 1983. Festival je ponovno zamrl, dokler ga nista leta 1997 obudila Franci Kek in Marjan Pirnar. "Upam, da bomo lahko festival organizirali še kdaj. Na Otočcu. Več konkretnega pa ne morem povedati," je še poudaril Kek.

Selitev, na koncu tudi v Ljubljano
Kot piše na spletni strani festivala, na kateri je na veliko zapisano "Hvala!", se je Rock Otočec leta 1999 moral preseliti na letališče Prečna pri Novem mestu in se leta 2004 vrnil na matično "rajsko" prizorišče. Po finančni izgubi leta 2002 je bila blagovna znamka Rock Otočec,da bi poravnali vse stroške za eno leto posojena zavodu k6/4, ki je bil organizator Rock Otočca 2003.

Od leta 1997 je festival s svojim zaščitnim znakom - blatom, nepretrgoma potekal vsako leto. Lani so ga prvič premaknili v Ljubljano, a mnogi so se strinjali, da je s tem izgubil svojo dušo.

V vseh teh letih se je na njem zvrstila množica znanih glasbenih imen, obiskalo pa ga je več kot 250.000 ljudi, željnih zabave, in 2.000 novinarjev. Slovel je tudi po obstranskih dejavnostih.

Upam, da bomo lahko festival organizirali še kdaj. Na Otočcu. Več konkretnega pa ne morem povedati.

Franci Kek