Nastopile so tudi na sklepni prireditvi na olimpijskih igrah v Londonu. Foto: EPA
Nastopile so tudi na sklepni prireditvi na olimpijskih igrah v Londonu. Foto: EPA

Skupina Spice Girls je sprva sestavljalo pet deklet. Melanie Brown oziroma Mel B, ki je bila poznana pod vzdevkom Scary Spice, Emma Bunton – Baby Spice, Melanie Chisholm oziroma Mel C – Sporty Spice, Victoria Beckham – Posh Spice in Geri Halliwell Horner – Ginger Spice. Zasedba je nastala leta 1994, Hornerjeva pa je štiri leta pozneje odšla, preostale članice so vztrajale do leta 2000 in se takrat odpravile po ločenih poteh. V letih 2007 in 2008 so se znova združile za turnejo, nastopile pa so tudi na sklepni prireditvi na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012. Šest let pozneje so se, brez Beckhamove, na turnejo vrnile kot kvartet.

Po bogati zgodovini se dekleta zdaj veselijo 25-letnice svoje uspešnice Wannabe, ki so jo izdale 8. julija leta 1996. Pesem se je hitro zavihtela na vrh svetovnih glasbenih lestvic, tako rekoč je ponarodela in postala zimzelena – že četrt stoletja namreč odzvanja v ušesih poslušalcev po svetu.

9. julija prihaja omejena izdaja Wannabe25

Članice so obletnico praznovale s prikupnimi sporočili, ki so jih namenile svojim oboževalcem. Na družbenih omrežjih so se jim za njihovo brezmejno podporo iz srca zahvalile, saj jim je ta omogočila, da so postale ena izmed najuspešnejših dekliških skupin na svetu. "Počutim se zelo čustveno, teh 25 let je bilo neverjetnih," je zapisala Buntonova in dodala, da so se, tudi zaradi čudovitih oboževalcev, ki so podpirali njihove pesmi, posnemali koreografije in sprejeli njihovo individualnost oziroma posebnost, petim dekletom uresničile sanje.

Hornerjeva je za spomin objavila stare fotografije skupine, samo pesem pa je opisala kot tisto, "ki je spremenila življenje petih deklet iz Velike Britanije". Tudi Mel B se je pridružila praznovanju. "Nikjer ne bi bile brez vas, ne moremo se vam dovolj zahvaliti za vso ljubezen, ki jo od vas dobivamo že dve desetletji in pol," je delila in poudarila, da so članice skupaj z oboževalci odrasle in si delile veliko izkušenj. "Dekletom sem kot znak prijateljstva na začetku kupila zlat prstan," je zapisala Ginger Spice in še priznala, da je ta posebna vez prestala preizkus časa.

Za počastitev obletnice je skupina sicer naznanila, da bo 9. julija izdala omejeno izdajo EP-ja Wannabe25, ki bo vključeval originalno pesem, njeno predelavo, izvirni demoposnetek in demo do zdaj še ne izdane balade Feed Your Love. Prav tako pa so v znak praznovanja vzpostavile tudi kampanjo #IAmSpiceGirl, v okviru katere oboževalce prosijo, da delijo svoje spomine.