Slovenijo je letos v Malmöju zastopala Hannah. Na odru pa so se ji pridružili trije člani plesne skupine Maestro, Anže Škrube, Matic Zadravec in Primož Pavlič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenijo je letos v Malmöju zastopala Hannah. Na odru pa so se ji pridružili trije člani plesne skupine Maestro, Anže Škrube, Matic Zadravec in Primož Pavlič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emmelie de Forest
Zmaga je odšla v roke Emmelie de Forest. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Klapa s mora
Že septembra so s hrvaške nacionalne televizije HRT sporočili, da se prihodnje leto ne bodo udeležili izbora, potem ko so lani njihovi predstavniki Klapa s mora obstali v prvem polfinalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Srbija: Moje 3 - Ljubav je svuda
Po razočaranju tria Moje 3 prav tako v prvem polfinalu, se je tudi Srbija odločila, da izpusti naslednjo Evrovizijo. Foto: EPA

RTV Slovenija je zadnji dan pred iztekom roka oddala prijavo za sodelovanje na izboru za pesem Evrovizije 2014. Odločitev o sodelovanju ni dokončna.

Več bo znanega, ko bo sprejet programsko-produkcijski načrt za prihodnje leto. Rok, da RTV Slovenija sporoči morebitno spremembo, pa je 15. december. Datum ostaja isti kot preteklo leto, ko je večer pred skrajnim rokom direktor RTV Slovenija Marko Filli prek Twitterja potrdil, da bo Slovenija imela svojega predstavnika v Malmöju. Na Švedsko je maja po internem izboru odletela Hannah, ki je ob pomoči članov plesne skupine Maestro predstavila skladbo Straight into Love in obstala v prvem polfinalu.

Slovenija je bila leta 2013 po uradnih podatkih zveze evropskih radiotelevizij EBU med 39 državami udeleženkami na 14. mestu in nad evropskim povprečjem po dosegu gledalcev obeh predizborov in finala Pesmi Evrovizije.

Po Hrvaški rekla "ne" še Srbija
Sinoči so se morale o morebitni udeležbi odločiti vse države. Zadnjo minuto sta svoji udeležbi potrdili Romunija in Grčija (katere nastop je bil do zadnjega pod vprašanjem zaradi težav javne televizije), medtem ko sta se Bolgarija in Srbija (zadnja zaradi finančnih razlogov) odločili, da izpustita naslednji evrovizijski cikel. S tem sta se pridružili Hrvaški in Cipru, ki so se že pred časom odločili, da jih ne bo na Danskem.

Prav tako pa bo Evrovizija prihodnje leto znova potekala brez predstavnikov Andore, Češke, Luksemburga, Monaka, Maroka, Slovaške, Turčije in verjetno tudi Poljske.

Več o Evroviziji 2013 najdete na tej povezavi.

Nekaj ugank že razkritih
Na izbor se po enoletni odsotnosti vračata Bosna in Hercegovina ter Portugalska. Avstrija, Makedonija in San Marino so svoje predstavnike že izbrali prek internih izborov. Za San Marino se na Evrovizijo še tretjič zapored vrača Valentina Monetta. Makedonijo bo zastopala Tijana Dapčević, Avstrijo pa do zdaj najbolj eksotična predstavnica Conchita Wurst.

Stare znanke se vračajo na izbor
Poleg omenjenih držav prihajajo na Dansko še Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Belgija, Estonija, Finska, Gruzija, Madžarska, Irska, Islandija, Izrael, Latvija, Litva, Malta, Moldavija, Črna gora, Nizozemska, Norveška, Rusija, Romunija, Švedska in Ukrajina.

Že nekaj časa pa je znano, da se na izbor vrača druščina t. i. velikih šest - države, ki prispevajo največ denarja za izvedbo Evrovizije, in država, iz katere prihaja aktualna zmagovalka: Francija (ta se iz internega vrača k javnemu izboru), Nemčija (ki ostaja pri svojem konceptu Unser Song für Dänemark, le da bo vpeljala t. i. wild card za mlade talente, ki se bodo prijavili prek YouTuba), Italija, Španija, Velika Britanija in Danska.

Evrovizija se po zaslugi slavja Only Teardrops, ki jo je zapela Danka Emellie de Forest seli v Köbenhavn. Prvi polfinalni večer bo potekal 6. maja, drugi dva večera pozneje, 8. maja. Veliki finale bo potekal v soboto, 10. maja.