Francesco
Francesco "Franco" Battiato (23. 3. 1945–18. 5. 2021). Foto: AP

Novico o smrti "maestra", kot je bil njegov vzdevek, je potrdila njegova družina, ki je sporočila, da bo pogreb v zasebnem krogu. Izredno priljubljenemu pevcu bi se oboževalci zagotovo radi poklonili v živo, kar dokazujejo tudi številna sporočila podpore, ki jih je družina prejela.

Na Sanremu. Foto: AP
Na Sanremu. Foto: AP
Leta 2005 na Mostri, kjer je predstavil film Muskante. Foto: AP
Leta 2005 na Mostri, kjer je predstavil film Muskante. Foto: AP

Eden najbolj priljubljenih italijanskih kantavtorjev je bil znan po edinstvenem zvoku in besedilih, ki so pogosto vsebovala filozofske, verske in kulturne reference, opozarjal je na težave v družbi ... Bil je večplasten umetnik, njegovo delo je obsegalo številne zvrsti, med drugim pop, elektronsko glasbo, rock, new wave, džez ... V svoji dolgi karieri je ustvaril nepozabne pesmi, kot so La cura, Centro di gravità permanente, Voglio vederti danzare, Bandiera bianca, Cuccurucucù, L’era del cinghiale bianco ...

Leta 1984 je Italijo zastopal na Evroviziji skupaj z Alice, s katero sta uspešno sodelovala dolga leta, zapela sta pesem I Treni di Tozeur, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA.

Z Alice sta leta 2016 v okviru turneje koncertirala po Italiji, zadnji koncert pa je imel leta 2017 na domačih tleh, v Catanii. Kljub želji, da bi še nastopal, so ga zdravstvene težave oddaljile od glasbenih odrov, leta 2019 pa je njegov agent uradno napovedal, da se upokojuje.

Režiral je tudi več filmov, leta 2003 prvega z naslovom Perdutoamor, sledil je film Musikante, ki govori o življenju Ludwiga van Beethovna. Film je predstavil tudi na beneškem filmskem festivalu Mostra. Franco Battiato je bil tudi slikar.