Led Zeppelini so s Stairway to Heaven zaslužili milijone. Foto: AP
Led Zeppelini so s Stairway to Heaven zaslužili milijone. Foto: AP

11-članski sodni svet ni odkril nobenega dokaza, da bi Zeppelini kršili avtorske pravice pesmi Taurus, ki jo je napisal Randy Wolfe, član zasedbe Spirit.

Prvotno razsodbo iz leta 2016 je dve leti pozneje ovrglo sodišče v San Franciscu, ki je menilo, da so bili določeni napotki okrožnemu sodišču "zmotni in škodljivi" ter da jim ni uspelo razčistiti, da bi bili vsi elementi pesmi izvirnik.

Led Zeppelin so se pritožili in prizivno sodišče je potrdilo prvotno razsodbo, poroča BBC.
Kitarist Led Zeppelinov Jimmy Page je leta 2016 pričal, da je sporna sosledica akordov "v pesmi že od nekdaj".

Poleg Pagea je Wolfov skrbnik (Wolfe je umrl leta 1997) tožil še pevca Zeppelinov Roberta Planta in basista Johna Paula Jonesa, medtem ko je četrti član izvirne zasedbe, John Bonham, umrl že leta 1980.

Vse več tožb

A skrbnik Wolfe zapuščine Michael Skidmore je trdil, da imata pesmi podobno stopnjevanje akordov in da bi Page lahko Stairway to Heaven napisal, potem ko je slišal pesem Taurus, medtem ko sta skupini ob neki priložnosti bili skupaj na turneji.

"Jasno je, da ga je sodišče polomilo," je dejal Skidmorov odvetnik Francis Malofiy. "To je velika izguba za avtorje, tiste, ki naj bi jih avtorske pravice ščitile." Malofiy razmišlja o pritožbi na ameriško vrhovno sodišče.

V zadnjem času se kar nekaj izvajalcev spopada z obtožbami plagiatov. Leta 2015 je sodišče razsodilo, da je Blurred Lines, uspešnica Robina Thicka in Pharrella Williamsa iz leta 2013, kopija pesmi Got To Give It Up Marvina Gaya iz leta 1977. Porota je dosodila, da se Gayevim otrokom izplača 7,4 milijona dolarjev, znesek pa je bil pozneje znižan na 5,3 milijona.

Popzvezdnica Katy Perry medtem izpodbija lansko razsodbo, da je njena pesem Dark Horse delno plagiat, za kar so jo oglobili z 2,8 milijona dolarjev odškodnine.