Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Trenutno ponudniki pretočne glasbe, kot so Spotify, Deezer in Apple, zbirajo vsa plačila naročnikov v skupno malho, nato pa tantieme delijo na podlagi tega, kako poslušan je določen izvajalec na globalni ravni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mnogi izvajalci in združenja glasbenikov menijo, da je takšen sistem izredno nepravičen, saj večji del pogače namenja peščici priznanih glasbenikov, kot sta denimo Drake ali Ariana Grande, skoraj nič pa nato ne ostane manj znanim izvajalcem.

Prvi preboj glede tega bo 1. aprila napravil SoundCloud, kjer bodo uvedli nov sistem in bodo tantieme od posameznega uporabnika namenili zgolj izvajalcem, ki jim ta prisluhne. Bo pa navedeni način za zdaj deloval zgolj za okoli 100.000 neodvisnih izvajalcev, ki prek platforme širijo svojo glasbo.

Glasbeniki, za katerimi stojijo velike založbe, pa bodo po pisanju AFP-ja še naprej izplačani na podlagi poslušanosti, saj jim to omogoča priti do visokih dobičkov na podlagi peščice velikih zvezdnikov.

SoundCloud je sporočil, da bo novi, t. i. uporabniškocentrični sistem, v angleščini poimenovan fan-powered royalties, dal večjo moč poslušalcem, hkrati pa bo spodbudil večjo slogovno glasbeno raznovrstnost. "Izvajalci bodo imeli več možnosti, da svojo kariero gradijo v globljem odnosu s svojimi zvestimi oboževalci. Oboževalci pa bodo lahko direktno vplivali na to, kako bodo njihovi priljubljeni izvajalci plačani," je pojasnjeno v sporočilu za javnost.

Kot primer so pri SoundCloudu, ki sistem trenutno še testira, navedli, da bo uporabniškocentrični sistem pri izvajalcu, ki ima denimo 124.000 sledilcev, povečal vrednost prejetih tantiem za od 120 do 600 ameriških dolarjev na mesec. Sicer pa je AFP navedel, da gre morda pozitivne trende, ki jih navajajo, pripisati tudi temu, da so uporabniki SoundClouda večinoma "mlajši in veliko aktivnejši".