Tako Exit kot tudi preostali veliki festivali v Srbiji so že začeli nacionalno kampanjo cepljenja s sloganom Da bomo ponovno skupaj, se cepi (Da budemo ponovno zajedno, vakciniši se), ki je usmerjena k mladim. Število novookuženih je posledično izredno nizko, prav ekipa festivala Exit pa se je razveselila uradne izjave kriznega štaba in premierke, ki je napovedala, da se zaradi množičnega cepljenja in vse boljše epidemiološke slike Srbija 21. junija odpira za zbiranja, koncerte in festivale.

"S tem kažemo na pomembnost duševnega zdravja mladih in v praksi potrjujemo strateško zavezanost k razvoju kreativnih industrij. S festivalom Exit se naša država predstavlja v svetu in to bo eden od pomembnih simbolov zmage nad pandemijo covida-19,“ je poudarila Ana Brnabić. Tako naj bi se država na svetovni dan glasbe vrnila v "normalno življenje", Srbija si sicer želi, da bi do tega dne bilo cepljenih vsaj 50 odstotkov mladih.

Exit bo prvi večji evropski festival letos

Odločitev je tako še dodatno potrdila, da bo festival Exit lahko praznoval svojo 20. obletnico. Za nepozabno, praznično in festivalsko vzdušje bodo med drugim poskrbeli tudi David Guetta, DJ Snake, Tyga, Robin Schulz, Asaf Avidan, Boris Brejcha, Laibach in Goblini, iz dneva v dan pa je znanih vse več nastopajočih.

Glasbeni dogodek bo na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu trajal med 8. in 11. julijem, to bo v tem letu prvi večji evropski festival. Prodaja enodnevnih vstopnic, za katere je treba odšteti 23 evrov, se začne 1. junija, cena ena festivalske vstopnice je 64 evrov. Exit je sicer kar 3000 vstopnic otvoritvenega festivalskega dneva brezplačno namenil delavcem v zdravstvu, vstopnice, ki so bile kupljene za lanski festival, pa bodo veljale tudi letos.

Z novim protokolom je tveganje za širjenje okužbe skoraj zanemarljivo

Vodilni srbski glasbeni festivali so predstavili tudi protokol, ki so ga ustvarili v skladu z najnovejšimi znanstvenimi raziskavami po Evropi. Ta potrjuje, da je z nekaterimi omejitvami vstopa na prireditve tveganje za širjenje okužbe skoraj zanemarljivo.

Protokol tako določa, da se bodo festivalov lahko udeležili tisti, ki so cepljeni, imajo potrdilo o prebolelosti ali pa dokazilo o negativnem izvidu testa na novi koronavirus. Festival Exit bo sicer na uradni spletni strani neprestano obveščal tudi o morebitnih pogojih za vstop v državo in drugih podrobnostih.