Zasedba ima pred turnejo predviden še julijski nastop na festivalu Exit v Novem Sadu, vendar bo šele v naslednjih tednih znano, ali se bo festival glede na trenutne razmere sploh zgodil. "Organizatorji nam zagotavljajo, da je festival potrjen in ga v tem smislu tudi oglašujejo. Ali se bo res zgodil ali pa bo znova prestavljen, pa bomo izvedeli v naslednjih dnevih oziroma tednih," so sporočili Laibach.

Laibach med nastopim na Ljubljanskem gradu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Laibach med nastopim na Ljubljanskem gradu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Uvodni koncert svoje nove evropske turneje nameravajo odigrati 29. oktobra v Schorndorfu v Nemčiji, čeprav se bo prava turneja po njihovih besedah zgodila šele naslednje leto – in sicer prvi del v februarju, drugi del pa verjetno v jesenskem terminu. Kot so še napovedali, nameravajo vmes izvesti tudi nekaj koncertnih in festivalskih nastopov.

Razgiban program, a ne popolnoma jasna izvedljivost
Za zdaj še ni jasno, v kakšni obliki bo izvedljivo njihovo gostovanje v tujini glede na epidemiološko stanje, saj so razmere v državah, ki jih nameravajo obiskati na turneji, trenutno bolj ali manj podobne razmeram v Sloveniji. Na uradni spletni strani Laibach so do konca februarja 2022 napovedani koncerti v Nemčiji, Belgiji, Romuniji, na Nizozemskem, Danskem, Švedskem, Norveškem, Finskem, Poljskem in Češkem.

"Koncertni programi imajo različne poudarke, ker gre ponekod za nastop na festivalih in tam načeloma predstavljamo festivalski program, spet drugje so organizatorji izrazili željo, da se predstavimo s t. i. jubilejnim programom, kjer je poudarek bolj na raznolikosti našega repertoarja," je še sporočila zasedba.

Sorodna novica Laibach se tokrat v muzikalu spopadajo s fantazmo, imenovano ljudstvo

Trojica fonogramov na pohodu
Na turneji v naslednjem letu pa nameravajo predstaviti nekaj popolnoma novega materiala, ki ga bodo objavili v kontekstu albuma z glasbo za film Iron Sky – The Coming Race. Ta bo predvidoma izšel pri založbi Mute ob koncu letošnjega leta.

V naslednjih mesecih nameravajo pri isti založbi objaviti tudi album Wir sind das Volk, ki je nastal ob istoimenskem projektu oziroma muzikalu v berlinskem gledališču Hebbel am Ufer v sodelovanju z Mednarodnim združenjem Heiner Müller po besedilih tega pomembnega nemškega dramatika in pesnika.

"Mogoče omenimo še to, da smo pri neodvisni avstrijski založbi GOD Records pravkar objavili tudi dokumentarni album We Forge The Future, na katerem je objavljen posnetek našega koncerta v madridskem muzeju Reina Sofia, ki je nastal leta 2017 ob veliki razstavi NSK od Kapitala do kapitala," so še pojasnili v skupini.