Festival Exit je navadno potekal v prvi polovici julija, lani se ga je udeležilo 200.000 ljudi. Foto: Arhiv festivala Exit
Festival Exit je navadno potekal v prvi polovici julija, lani se ga je udeležilo 200.000 ljudi. Foto: Arhiv festivala Exit

Čeprav so organizatorji festivala Exit pred kratkim objavili, da se festival letos ne bo zgodil v pričakovanem formatu in terminu, je srbska premierka Ana Brnabić v četrtek zaprosila organizatorje, da festivala ne odpovejo. Po priporočilu ustreznih institucij namreč predlagajo, da se festival prestavi na avgust, saj se v Srbiji obeta drastično izboljšanje zdravstvene situacije, prav tako tudi v celotni regiji in večini evropskih držav. "Sprejeli smo priporočilo, da se Exit prestavi na avgust, saj pričakujemo, da bo takrat po celotni Evropi mirnejša situacija," je tako sporočila srbska premierka.

Iz organizacijske ekipe Exit so to možnost pozdravili in dodali, da bi se tako lahko v avgustu zgodili tudi drugi dogodki, saj so predvidevanja epidemiologov dobra novica za vse. Organizatorji festivala ob tem zagotavljajo, da so na spremembo pripravljeni: "Če bo treba, smo pripravljeni drastično zmanjšati kapaciteto festivala in omejiti obiskovalce na domače in regionalno občinstvo." Prav tako so organizatorji pristojne pozvali na sestanek, kjer bodo dobili odgovore na odprta vprašanja.

Na novico so se že odzvali nekateri drugi organizatorji tovrstnih dogodkov in pozdravili napoved festivala. Adnan Mehmedović, priznani hrvaški promotor in soustanovitelj festivala Fresh Island na Pagu, je tako prepričan, da je to dobra novica ne zgolj za regijo, "ampak za celotno svetovno industrijo dogodkov in festivalov": "Upam, da bo tudi Hrvaška, skupaj z drugimi državami iz regije prepoznala priložnost in tako čim prej pomagala festivalskemu turizmu.”

Pavle Kostadinović iz turistične agencije Supra Travel pa je dodal, da "bodo ravno mladi tisti, ki bodo prvi potovali, prav tako pa bodo države, ki bodo to prepoznale, hitreje okrepile turizem". Pri tem pa je opozoril še na nujnost upoštevanja vseh zdravstvenih in varnostnih uredb.