Med njegove uspešnice spadajo skladbe, kot so Every Breath You Take, Roxanne, Message in a Bottle, Desert Rose in Englishman in New York. Foto: EPA
Med njegove uspešnice spadajo skladbe, kot so Every Breath You Take, Roxanne, Message in a Bottle, Desert Rose in Englishman in New York. Foto: EPA

Sting se je odločil, da bo avtorstvo vseh svojih pesmi prodal založniškemu podjetju Universal Music. "Zame je ključnega pomena, da ima moj opus dom, kjer je cenjen in spoštovan," je dejal britanski pevec in dodal, da poteza ne pomeni samo novega načina povezovanja z dolgoletnimi oboževalci, ampak tudi "predstavitev pesmi novim občinstvom, glasbenikom in generacijam".

70-letni tekstopisec, ki naj bi se že pripravljal na novo poglavje v studiu, je poudaril, da je imel z založbo vedno dober odnos, zato pa se mu je zdelo naravno, da vse "združijo v en dom, ki je vreden zaupanja". Universal Music Group je namreč že v preteklosti upravljal pravice nad njegovo glasbo. Dogovor o prodaji glasbenega kataloga vključuje Stingovo celotno avtorstvo nad pesmimi – tako gradivo, ki ga je ustvaril za skupino The Police, kot tudi vse samostojne podvige.

Vrtoglave zneske so dosegli tudi drugi glasbeniki

Soustanovitelj rockovske skupine, s pravim imenom Gordon Matthew Thomas Sumner, je namreč z zasedbo izdal pet studijskih albumov, kot solist pa je v svet poslal kar 15 plošč, nazadnje je lanskega novembra izdal album The Bridge. "Sting je tekstopisni genij, čigar glasba prežema svetovno kulturo," je poudaril direktor Universal Music Groupa Lucian Grainge in dodal, da dano odgovornost jemljejo resno.

Podjetje bo tako prejelo vse prihodnje prihodke, vezane na avtorske pravice za Stingove pesmi in avtorske honorarje za uspešnice. Čeprav finančnih podrobnosti vpleteni strani nista razkrili, so viri, seznanjeni z zadevo, za Reuters povedali, da naj bi bila kupčija z večkratnim grammyjevim nagrajencem vredna okoli 300 milijonov ameriških dolarjev (okoli 264 milijonov evrov). Tovrstne dogovore glede prodaj pravic so za vrtoglave zneske poleg drugih izvedli tudi Bob Dylan, David Bowie, Bruce Springsteen, Red Hot Chili Peppers, Shakira in Tina Turner.