Taylor Swift in Beyonce sta postavili vsaka svoj grammyjski rekord. Foto: AP
Taylor Swift in Beyonce sta postavili vsaka svoj grammyjski rekord. Foto: AP

39-letna ameriška zvezdnica je v nedeljo zvečer po krajevnem času osvojila še štiri grammyje, kar pomeni, da se je z 28 kipci, kot jih ima zdaj, povzpela na vrh lestvice ženskih izvajalk po številu teh nagrad – do zdaj ga je v rokah držala pevka bluegrassa Alison Krauss. Tudi na absolutni lestvici se je povzpela nekaj stopničk višje ‒ zdaj je po številu grammyjev na drugem mestu izenačena s Quincyjem Jonesom, tri več ima že pokojni skladatelj in dirigent Georg Solti.

"Verjamem, da je naloga mene kot umetnice nastaviti ogledalo časom. In zdaj so res težki časi," je ob prevzemu nagrade za Black Parade dejala Beyonce ter dodala: "Zato sem želela razvedriti, spodbuditi in častiti vse temnopolte kraljice in kralje, ki še naprej navdihujejo tako mene kot ves svet."

Beyonce sicer nagrad tokrat ni pobirala v najprestižnejših kategorijah ‒ kipce je osvojila za najboljšo r'n'b izvedbo za singl Black Parade, za najboljši video leta za Brown Skin Girl, v katerem sta nastopila tudi njena prvorojenka Blue Ivy in nigerijski glasbeni zvezdnik WizKid, ter skupaj z dobitnico nagrade za debitantko leta Megan Thee Stallion še dva za skladbo Savage (Remix) (najboljša rapskladba in najboljša izvedba rapskladbe).

Beyonce in Megan Thee Stallion sta za sodelovanje pri Savage prejeli dva kipca, Megan pa še za debitantko leta in rapskladbo leta. Foto: AP
Beyonce in Megan Thee Stallion sta za sodelovanje pri Savage prejeli dva kipca, Megan pa še za debitantko leta in rapskladbo leta. Foto: AP

Druga velika zmagovalka večera je bila Taylor Swift, ki je za album Foklore, ki je nastal v času pandemije, takoj prepričal kritike in se zavihtel na vrhove lestvic poslušanosti, osvojila svoj tretji zlati gramofon za najboljši album leta (do zdaj ji je to uspelo še leta 2010 z albumom Fearless in leta 2016 s 1989), s čimer je postala prva ženska, ki ima doma tri najprestižnejše grammyje. Poleg nje so v tem klubu še trije moški, vsak s po tremi kipci: Frank Sinatra, Paul Simon in Stevie Wonder.

Prireditev je v dvorani in zunaj nje povezoval Trevor Noah. Foto: Reuters
Prireditev je v dvorani in zunaj nje povezoval Trevor Noah. Foto: Reuters

Nagrada za posnetek leta je šla v roke 19-letni Billie Eilish za Everything I Wanted, pesem leta je postala I Can't Breathe, poklon Georgeu Floydu in gibanju Black Lives Matter, glasbenice H.E.R, za debitantko leta pa je bila, kot omenjeno, razglašena Megan Thee Stallion, ki ji je uspel še en velik trenutek: postala je prva ženska, ki je dobila kipec za najboljšo rapskladbo.

Med dobitnice zlatih gramofonov so se med drugim vpisale še Dua Lipa (najboljši popalbum), Lady Gaga in Ariana Grande (najboljše popsodelovanje za Rain on Me), Miranda Lambert (za najboljši kantrialbum za Wildcart). Najboljši rockalbum je šel v roke zasedbe The Stokes (za The New Abnormal), za najboljši rocknastop in rockovsko pesem je bila izbrana Shameika Fione Apple, ki je osvojila tudi gramofon za najboljši alternativni album Fetch the Bolt Cutters.

Didžej Kaytranada je dobil nagrado za najboljši plesni posnetek (10%) in najboljši plesni/elektronski album (Bubba). Po dva grammyja sta posmrtno dobila tudi John Prine in Chick Corea.

Za osmoljence večera so bili pozneje razglašeni člani južnokorejske zasedbe BTS, ki so upali, da bodo postali prvi z grammyjem nagrajeni K-popizvajalci, a se jim je ta izmaknil.

Grammyje bi sicer morali podeliti že 31. januarja, vendar pa se organizatorjem, ameriški glasbeni akademiji, ni zdelo prav, da bi to počeli v času naraščanja pandemije in dogajanj v povezavi z nekdanjim predsednikom ZDA, Donaldom Trumpom.

Billie Eilish (na fotografiji z bratom Finneasom O'Connllom) je domov odnesla štiri kipce. Foto: AP
Billie Eilish (na fotografiji z bratom Finneasom O'Connllom) je domov odnesla štiri kipce. Foto: AP

Pandemsko podeljevanje kipcev na razdalji

Ko so se končno odločili za pripravo prireditve, so v dvorani v Los Angelesu v obliki kroga razporedili pet odrov enake oblike in velikosti. Štiri so uporabili za nastope, enega pa za podeljevanje nagrad. V šotoru pred dvorano pa so (na ustrezni razdalji) za mize posedli večino nominirancev. Poleg tega so se prek videopovezave vključevali na številna druga za ameriško glasbeno tradicijo pomembna prizorišča – v gledališče Apollo v newyorškem Harlemu, Hotel Cafe v Los Angelesu in Troubadour ter Station Inn v Nashvillu v Tennesseeju.

Med nastopajočimi je bila večina najopaznejših nominirancev za nagrade (edina izjema je bila Beyonce, ki je nastop tik pred zdajci odpovedala), in sicer Dua Lipa, Roddy Ricch, Taylor Swift, Billie Eilish, Megan Thee Stallion, Bad Bunny in številni drugi.

Podelitev nagrad grammy