Album Folklore predstavlja malenkost drugačen zvok, kot so ga bili oboževalci pri Swiftovi vajeni sicer, saj se malenkost umika od klasičnih pop popevk, ki so prevladovale denimo na zadnjih treh.

Na platformi za pretočno predvajanje Spotify je bil album v enem dnevu predvajan kar 80,6-milijonkrat, kar je najvišja številka do zdaj, ki jo je na platformi zabeležila katera koli glasbenica. V ZDA so prodali 846 tisoč digitalnih izvodov albuma, s čimer je Folklore po tednu dni od izida že najbolje prodajani album leta. Swiftova je hkrati postala prva glasbenica v zgodovini glasbenih lestvic v ZDA, ki ji je s kar sedmimi albumi v prvem tednu uspelo prodati več kot pol milijona izvodov.

Njen singel Cardigan je, kot poroča BBC, tudi na prvem mestu Billboardove lestvice Hot 100 – s tem je Swiftova postala prva oseba, ki je v prvem tednu od izida hkrati na prvem mestu lestvice za singel in studijski album.

Foto: EPA
Foto: EPA

Od spolirane produkcije k preprostejšim melodijam

Album je večinoma posnela z Aaronom Dessnerjem iz zasedbe The National, s to ploščo pa je dosegla enega najboljših odzivov poslušalcev in kritikov v karieri. Album je "svež, moderen in predvsem iskren" je zgolj ena izmed ocen albuma. "Spolirana produkcija, na katero se je zanašala v zadnjega pol desetletja, je tokrat postavljena na stranski tir. Raje se osredotoča na preprostejše in mehkejše melodije ter otožno spremljavo."

Swiftova je celoten projekt, ki ga je ustvarjala v času pandemije, skrivala do te mere, da so celo zaposleni pri založbi zanj izvedeli samo nekaj ur pred izidom.

Zaradi tega tudi niso mogli pravočasno ustvariti fizičnih izvodov albuma in so vsi rekordi prvega tedna opaženi le na podlagi pretočnih predvajanj in digitalnih prodaj albuma. Album bi lahko dodatno rast prodaje dosegel konec tega tedna, ko bo na voljo tudi v fizični CD-obliki, medtem ko bodo vinilni izvodi na prodaj šele novembra.

Folklore je sicer izdala manj kot leto dni po izidu prejšnjega albuma (Lover), med drugim pa je na njem sodelovala še s skupino Bon Iver in z Jackom Antonoffom.