Whitney Houston, najbolj nagrajevana umetnica na svetu, je umrla leta 2012, stara 48 let. Foto: AP
Whitney Houston, najbolj nagrajevana umetnica na svetu, je umrla leta 2012, stara 48 let. Foto: AP

Po besedah predsednika fundacije Dvorana slavnih rokenrola Johna Sykesa slovesnosti v živo, ki je bila predvidena za 2. maj, niso izpeljali zaradi varnosti in zdravja vseh letos sprejetih glasbenikov, njihovih družin, osebja in udeležencev. Poleg že omenjenih pokojnih glasbenih legend bodo v Dvorano slavnih rokenrola (Rock and Roll Hall of Fame) sprejeti še Depeche Mode, Nine Inch Nails, The Doobie Brothers in angleška skupina T-Rex.

Notorious BIG velja za enega izmed najboljših raperjev vseh časov. V dvorano slavnih bo sprejet najhitreje, kar dopuščajo pravila – 25 let po izidu prvega komercialnega posnetka, letos so to torej tisti, ki so prvi album izdali leta 1994 ali prej. Njegovo pravo ime je bilo Christopher Wallace, pogovorno je bil znan kot Biggie Smalls. Umorjen je bil v Los Angelesu leta 1997, ko je imel 24 let. Domnevajo, da je bilo streljanje, ki je bilo zanj usodno, del spora med raperji vzhodne in zahodne obale.

Whitney Houston, najbolj nagrajevana umetnica na svetu, je umrla leta 2012 v starosti 48 let. Njena smrt je bila verjetno posledica prevelikega odmerka mamil, zaužitega skupaj z alkoholom, je pokazalo poročilo mrliškega oglednika.

Večina izbrancev je bila letos nominirana prvič. Krstno nominacijo so ob Houstonovi in Notoriousu BIG prejeli tudi angleški rockerji T-Rex in The Doobie Brothers, medtem ko so se Depeche Mode in Nine Inch Nails na seznamu nominirancev znašli že drugič. O končnem razpletu je odločalo več kot 500 predstavnikov glasbene industrije in več kot osem milijonov oboževalcev.

Upravičenost uvrstitve v Dvorano slavnih rokenrola

Številnim se ob pogledu na spisek uvrščenih glasbenikov poraja vprašanje o upravičenosti vpisa v muzej. Čeprav sta Houstonova in Notorious BIG nedvomno pustila velik pečat v glasbi, gre za muzej, posvečen najvplivnejšim glasbenikom, producentom in umetnikom, ki so zaznamovali zgodovino rocka. Sprejem raperja in pevke v Dvorano slavnih rokenrola nakazuje večjo odprtost za različne žanre. Organizacija, ustanovljena v zgodnjih 80. letih preteklega stoletja, je bila namreč leta tarča kritik zaradi pomanjkanja raznolikosti in premajhne vključenosti žensk.

Letošnja podelitev oziroma oddaja, ki nadomešča načrtovano slovesnost, bo na sporedu 7. novembra. Slovesnost za leto 2021 je trenutno napovedana za prihodnjo jesen v Clevelandu.