Turbonegro znajo presenetiti s svojo kostumografijo in svojevrstnim šovom. Foto: EPA
Turbonegro znajo presenetiti s svojo kostumografijo in svojevrstnim šovom. Foto: EPA
Čeprav jih ameriška turneja ni izstrelila med zvezde, so v Evropi precej poznani in uspešni, sploh če upoštevamo to, da jim je ob vmesnih odmorih (ki so trajali po več let) uspelo posneti kar osem studijskih albumov. Foto: EPA

Turbonegro je šestčlanska skupina, ki je svoje delovanje začela pred 18 leti (1989), ko so izdali tudi svoj prvi singel album - Route Zero. Javnost jih je lahko ob tej priložnost prvič spoznala na koncertu v Koebenhavnu.

Spomnili so se tudi, da bi bilo pametno skočiti čez lužo, kjer se (menda!) obeta "svetla" prihodnost. To so tudi storili, a Amerika jim ni bila preveč naklonjena, saj njihova turneja ni bila kaj preveč (pozitivno) odmevna. Po njej so si vzeli nekaj počitka in leta 1995 presenetili z albumom Never is Forever. Ta album je bil sicer precej uspešen, a zato je bilo toliko bolj neuspešno njihovo sporazumevanje v skupini med posameznimi člani, ob tem pa so se pojavila še mamila, ki so dokončno prispevala k (trenutnemu) razpadu skupine. A ne za dolgo.

Nov začetek, nova glasba
Spet so se združili leta 2003 (album Scandinavien Leather) in se podali na turnejo. Ta album je bil njihova prelomnica, saj je narekoval nov žanr, ki je značilnost vseh njihovih poznejših albumov. Gre za mešanico hard in punk rocka ter rock´ n´rolla, ki so jo sami poimenovali kar deathpunk.

Svojo glasbo na nastopih po navadi popestrijo tudi s posebnimi kostumi in z maskami, s čimer ustvarijo nekoliko drugačno, kaotično, deathpunk razpoloženje.

V okviru svoje evropske turneje, ki se je začela sredi avgusta in bo trajala do sredine decembra 2007, se bodo norveški glasbeniki 31. 8. ustavili tudi v ljubljanskem Mediaparku, kjer se bodo slovenskemu občinstvu predstavili predvsem s svojim osmim studijskim albumom Retox.

Tanja Mojzer