Alan Lancaster je zadnja desetletja le redko nastopal, izjema je bila t. i. združitvena turneja Frantičnih štirih. Foto: YouTube
Alan Lancaster je zadnja desetletja le redko nastopal, izjema je bila t. i. združitvena turneja Frantičnih štirih. Foto: YouTube

Glasbenik, ki je skupaj z glavnim pevcem Francisom Rossijem rokenrol preigraval že od 60. let prejšnjega stoletja v zasedbah z različnimi imeni, dokler se nista odločila za Status Quo, je bil po besedah svojega kolega "pomemben del ustvarjanja in izjemnega uspeha Statusa Quo v 60. in 70. letih".

Med največje uspešnice zasedbe, pri katerih je sodeloval tudi Lancaster, poznavalci štejejo Rockin’ All Over the World, In the Army Now in Whatever You Want, sicer pa je več njihovih albumov na vrhu lestvic najbolj poslušanih v Združenem kraljestvu, a so, kot je pred leti v televizijskem intervjuju razkril Lancaster, kljub številnim uspešnicam "prodali precej manj plošč kot drugi".

Poleg menedžerja zasedbe Simona Porterja, ki je po poročanju BBC-ja tudi uradno potrdil novico o smrti in priznal, da gre za "res žalostno novico", se mu je na družbenih omrežjih poklonil tudi Rossi: "Žal mi je, da je umrl. Dolga leta sva bila prijatelja in sodelavca ter skupaj s Frantičnimi štirimi – z Rickom Parfittom in Johnom Coghlanom – dosegla fantastičen uspeh."

"Čeprav je dobro znano, da se zadnja leta nisva razumela, se bom vedno z naklonjenostjo spominjal najinih skupnih mladih let," je še pripisal Rossi ter Lancastrovi ženi Daisy in celotni družini izrekel sožalje.

Porter je v izjavi dodal še, da mu je v največje veselje, da je lahko z Lancastrom sodeloval na turneji vseh štirih prvotnih članov zasedbe med letoma 2013 in 2014: "Čeprav Alan že takrat ni bil najboljšega zdravja, je vse to premagal z odločnostjo in vztrajnostjo, tako da je bilo veselje delati z njim."

Lancaster je z družino sicer zadnja leta živel v Sydneyju, z drugimi člani zasedbe pa ni imel stikov.