Barrett Strong leta 2004 na dogodku v New Yorku. Foto: AP
Barrett Strong leta 2004 na dogodku v New Yorku. Foto: AP

"Z veliko žalostjo sporočamo slovo legendarnega pevca in tekstopisca Barreta Stronga," je v nedeljo na Twitterju sporočil muzej Motown iz Detroita.

Strong se je rodil leta 1941 v Misisipiju in odraščal v Detroitu. Njegov "eterični glas" je opazil pevec Jackie Wilson, ki ga je predstavil ustanovitelju Motowna Berryju Gordyju. Sodelovanje je rodilo številne hite, kot so I Heard It Through the Grapevine in Papa Was a Rollin’ Stone.

Prvo skladbo Let's Rock je Strong izdal leta 1959 pri njegovi založbi Tamla Records, pozneje istega leta pa je že pod Motownom napisal pesem Money (That's What I Want), ki je dosegla drugo mesto na ameriški r&b lestvici in 23. mesto na Billboardovi lestvici najboljših sto. Revija Rolling Stone jo je uvrstila med 500 največjih pesmi vseh časov.

Grammy za skladbo Papa Was A Rollin' Stone

Barret Strong je leta 1972 osvojil grammyja za najboljšo rhythm & blues skladbo Papa Was A Rollin' Stone, ki so jo izvajali The Temptations.

Pri nagrajeni skladbi je sodeloval Normanom Whitfieldom, s katerim sta se podpisala pod nekatere največje uspešnice Motowna, kot so I Heard It Through the Grapevine, ki je zaslovela z zasedbo Marvin Gaye and Gladys Knight and the Pips, Where I Lay My Hat (That's My Home) Edwina Starra in Just My Imagination (Running Away with Me) ter War skupine The Temptations.

Strong je leta 1972 zapustil Motown ter v 70. in 80. letih svojo glasbo izdajal pri založbah Epic, Capitol in drugih.

"Barrett Strong prvotni član družine Motown"

Kot je povedal ustanovitelj Motowna Berry Gordy, Strong ni bil le odličen pevec in klaviaturist, ampak sta z Whitfieldom ustvarila neverjeten opus. "Njihove uspešnice so imele revolucionaren zvok in so zajele duha časa," je dejal v izjavi. "Barrett je prvotni član družine Motown in vsi ga bomo pogrešali," je še dodal.

Revija Billboard je poročala, da je Strong umrl v nedeljo v Detroitu, ni pa navedla vzroka smrti. Glasbeniku se je na Twitterju poklonil tudi folk pevec Billy Bragg, ki je objavil še video za skladbo The Temptations Just My Imagination.

"Včeraj zvečer – ali je bila noč pred tem? – se je uvodni rif te melodije vlekel skozi moje sanje," je zapisal. "Tri minute in 48 sekund popolnosti. In zdaj slišim, da je Barrett Strong, ki je napisal pesem z Normanom Whitfieldom, umrl. Prekleto."