Glasbenik, skladatelj in producent s pravim imenom Juan Azarías Pacheco Knipping se je rodil 25. marca 1935 v Santiagu de los Caballeros na severu Dominikanske republike. Z 11 leti se je z družino preselil v New York, kjer je pozneje na umetniški šoli Juilliard študiral tolkala, sicer pa se je sam naučil igrati še številne druge instrumente. V 50. letih se je začel priključevati različnim glasbenim skupinam in jih tudi sam ustanavljati, tako pa je začel svojo glasbeno kariero.

Mednarodno je zaslovel je s svojo skupino Pacheco y Su Charanga. V svoji karieri je posnel in zložil več kot 150 skladb, med njimi tudi skladbi El Faisan in Quitate tú.

Leta 1964 je z Jerryjem Masuccijem, ki je sicer umrl že leta 1997, ustanovil glasbeno založbo Fania Records z namenom promoviranja glasbe Latinskoameričanov v New Yorku. Fania se je uveljavila kot vodilna založba glasbe salsa, štiri leta pozneje pa je Pacheco ustanovil tudi glasbeno skupino Fania All-Stars, ki je predstavljala je glasbenike pri založbi – z njo so nastopali tudi Rubén Bladés, Willie Colón, Celia Cruz in Héctor Lavoe. Skupina je leta 1972 tudi nastopila v dokumentarcu Our Latin Think, leto pozneje pa nastopila pred 45.000 ljudmi na Yankee Stadiumu.

Pacheco je pripomogel k mednarodni priljubljenosti salse in bil eden izmed pionirjev v tem žanru glasbe. Spodbujal je tudi evolucijo zvoka salse, ki je tako postala glasbeno bolj izrazita in lirično politična. Založba Fania Records je sicer leta 1980 propadla, sam pa se je osredotočil na filmsko glasbo. V svojem življenju je bil večkrat nominiran za grammyja, leta 2005 je tudi prejel latinskega grammyja za življenjsko delo.

Njegova glasba bo še naprej navdihovala

Novico o smrti je na njegovi strani na Facebooku objavila njegova žena Maria Elena 'Cuqui' Pacheco, s katero je imel štiri otroke. V New Jerseyju je, potem ko so glasbenika zaradi pljučnice pred nekaj dnevi urgentno hospitalizirali, v 85. letu starosti eden izmed očetov salse umrl.

"Počivaj v miru, moj prijatelj in učitelj," je po novici o smrti na svojih družbenih omrežjih zapisal Willie Colón in svojega nekdanjega sodelavca v skupini označil za edinstvenega. Poleg drugih se mu je poklonil tudi pevec Marc Anthony, ki je pokojno legendo leta 2006 upodobil v biografskem filmu El Cantante, ki govori o že preminulem pevcu salse Héctorju Lavoeju. "Tvoj smisel humorja je bil nalezljiv, za tvojo podporo, priložnost, da sem bil v tvoji prisotnosti in tvojo neverjetno zapuščino bom večno hvaležen," je zapisal Anthony in dodal, da je bil Pacheco dober prijatelj.