Nastopili bodo Mladi raziskovalci III–Tobija Hudnik–Equilibrium as Insta_bility, Ana Čop & Thilo Seevers in Trokut. Posnetek bo na ogled 24 ur, so sporočili organizatorji.

Trokut je elektronska džezovska skupina, ki obstaja od leta 2018. Foto: Jan Iveta
Trokut je elektronska džezovska skupina, ki obstaja od leta 2018. Foto: Jan Iveta

Equilibrium as Insta_bility je zasedba kitarista Tobije Hudnika. Nastopili bodo v okviru cikla rezidenc, koncertov in performansov Mladi raziskovalci, ki je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalno infrastrukturno in raziskovalno okolje, so zapisali v CD. Ustvarjalec v rezidenci leta 2020 je bil kitarist in skladatelj Hudnik, ki bo nastopil v sklepnem koncertu enoletnega cikla transakcij in raziskav. Izvedba projekta poteka v koprodukciji z zavodom .abeceda. Umetniški vodja in mentor programa Mladi raziskovalci je Dré A. Hočevar.

Odmik od konvencionalnega repertoarja
Slovenska pevka Ana Čop in nemški pianist Thilo Seevers bosta nastopila kot klavirsko-vokalni duo, ki je za glasbenike že stoletja zelo privlačna zvrst. "Njena intimnost ponuja ogromno dodatnega prostora za zanimive zgodbe, čustva in različne osebnosti, ki nam jih glasba ponuja. Hkrati pa je ta zasedba velikokrat povezana z nostalgičnim repertoarjem sentimentalnih skladb in pogostim romantiziranjem ljubezni," so zapisali. Nastopajoča sta se skušala odmakniti od konvencionalnega repertoarja in svoj fokus usmeriti na zgodbe, ki odražajo stvarnost življenja. Besedilu podrejata tudi glasbene komponente in mu dopuščata, da nagovarja potek glasbe.

Odstopanje od konservativne delitve vlog med pevcem in pianistom jima po pisanju CD omogoča razširitev bogate tradicije vokalno-klavirskega dua. Prevečkrat zgolj spremljevalna vloga pianista se tako spremeni v enakovrednega pripovedovalca zgodbe. Opustila pa sta tudi običajno vokalno improvizacijo "scat" in jo nadomestila z improvizacijo na besedilo, kar zgodbo bolj približa poslušalcu. "Že napisanemu repertoarju sta dodala še nekaj lastnih kompozicij in z improvizacijo uglasbeno poezijo. Tako vnašata kreativnost in svežino, še posebej na slovensko glasbeno sceno vokalno-klavirskih duov, ki jih ni prav veliko," še piše o njunem glasbenem dogodku.

Trokut je elektronska džezovska skupina od leta 2018, ki jo sestavljajo Jaka Arh (saksofon, elektronika), Filip Pavić (električna kitara, efekti), Hrvoje Kralj (električni bas, efekti) in Jerko Jurin (bobni, elektronika).

Tanka meja med improvizacijo in kompozicijo
Njen repertoar sestavlja izključno avtorska glasba, sestavljena iz vnaprej določenih struktur in improvizacije. Navdih išče tako v modernem džezu kot tudi v različnih žanrih elektronske glasbe. V njeni glasbi je čutiti vplive bendov, kot so Kneebody, Radiohead, Squarepusher, Boards of Canada in Nerve.

S prvencem Shapeless raziskuje tanko mejo tako med improvizacijo in kompozicijo kot tudi med akustično in elektronsko glasbo. Album je razdeljen na skladbe, ki so nastale kot plod improvizacije v danem trenutku in na vnaprej spisane kompozicije. Z izdajo prvenca pri londonski založbi Rika Muzika skupina dobiva tudi mednarodno noto, so še zapisali v CD. Zasedbi se bo kot gostja pridružila vokalistka Ana Čop.