Tozovac ni bil le pevec, ampak odličen harmonikaš, trobač in bobnar. Foto: Wikipedia Commons/Stevan Kragujevic
Tozovac ni bil le pevec, ampak odličen harmonikaš, trobač in bobnar. Foto: Wikipedia Commons/Stevan Kragujevic

Po poročanju več srbskih medijev so Tozovca včeraj sprejeli v bolnišnico v Beogradu. Bil je v kritičnem, a stabilnem stanju. Danes ponoči pa je zaradi posledic covida-19, ki mu je po poročanju popolnoma uničil pljuča, kljub vsemu preminul.

"Na žalost ni zdržal, covid-19 ga je popolnoma uničil," je za portal Blic potrdil njegov sorodnik. Ni jasno, zakaj se glasbenik kljub visoki starosti ni cepil.

Oče sodobne srbske ljudske glasbe

Predrag Živković se je rodil v glasbeno in gostilniško družino, kjer je od malega pomagal v lokalu svojega očeta Toza, po katerem je dobil tudi vzdevek Tozovac. Očeta je leta 1941 ubila nemška vojska, Predrag pa se je od takrat naprej preživljal z igranjem harmonike in petjem po beograjskih lokalih.

Ob koncu šestdesetih in na začetku sedemdesetih let se je prvič zavihtel na jugoslovanske odre z zmago na tekmovanju Pesem leta s skladbo Mirjana. Od takrat naprej je bil stalen gost odrov po celotni državi, posebno pa je bil seveda priljubljen v Srbiji, kjer velja za eno izmed legend tako imenovane narodne glasbe.

Leta 1972 se je moral zaradi domnevno četniške vsebine ene izmed njegovih pesmi umakniti k bratu v Nemčijo, a se je že po dveh letih vrnil in se izognil kazni. V zadnjem desetletju je prejel številna priznanja za življenjsko delo, na primer častno meščanstvo mesta Kraljeva in zlati mikrofon Radia Beograd.