Sarah Dash (desno) po koncertu skupine Labelle leta 2009. Foto: AP
Sarah Dash (desno) po koncertu skupine Labelle leta 2009. Foto: AP

Članica skupine Patti LaBelle je na Twitterju potrdila novico o njeni smrti, ki ji je "zlomila srce", vendar bo "duh Sarah Dash" živel še naprej. "Še v soboto smo bile skupaj na odru, bil je tako mogočen in poseben trenutek," je zapisala in objavila posnetek.

Sarah Dash se je rodila pastorju in medicinski sestri leta 1945 v kraju Trenton v New Jerseyu. Mlada pevka se je v 60. letih preselila v Philadelphio, kjer so s Patty LaBelle, Nono Hendryx in Cindy Birdsong ustanovile zasedbo Bluebelles, kasneje Patty LaBelle & The Bluebelles. Pozneje je Cindy Birdsong zapustila skupino, trio se je preimenoval v LaBelle.

Pevke so svoj zvok ustvarjale s kombinacijo rocka, R & B-ja in funka, poustvarile so tudi številne priredbe hitov, denimo Somewhere Over The Rainbow, sloves pa so si ustvarile tudi z izstopajočimi kostumi za nastope.

Sarah Dash je zaznamoval njen sopran, "čustven in vsestranski glas, ki je obsegal sopransko lepoto in močno petje iz duše," so zapisali kritiki za The Guardian.

Labelle in Lady Marmalade

Dekleta so pred svetovno slavo delovale kot predskupina večjim imenom, kot so The Who in The Rolling Stones. Na svetovni sceni so se uveljavile z uspešnico Lady Marmalade, ki je povzročil evforijo v ZDA in širše in leta 1975 zasedel prvo mesto na ameriški lestvici US Billboard Chart.

Pesem je doživela več priredb, še najodmevnejšo so za film Moulin Rouge leta 2001 posnele Christina Aguilera, Pink, Lil' Kim in Mya.

Komad Lady Marmelade sta sicer napisala Kenny Nolan in Bob Crewe, domnevno na podlagi izkušenj s spolnimi delavkami New Orleansa. Prvo demoverzijo je posnela diskoskupina The Eleventh Hour z Nolanom kot vokalom, pesem pa je uspešnica postala šele v izvedbi Labelle.

Skupina je razpadla leta 1976, Sarah Dash pa je v solistični karieri med drugim pela tudi na albumu Rolling Stonesov Steel Wheels iz leta 1989. Trio iz skupine Labelle se je v naslednjih desetletjih sicer še večkrat ponovno združil in imel več koncertov.

Sarah Dash se je v 90. letih posvečala zbiranju denarja za brezdomne matere samohranilke. Sama sicer otrok ni imela, poročena je bila kratek čas.