Punk Rock Holiday velja za enega tistih dogodkov, ki so praktično takoj razprodani. Obiskovalci po večini prihajajo iz tujine. Foto: Radio Koper
Punk Rock Holiday velja za enega tistih dogodkov, ki so praktično takoj razprodani. Obiskovalci po večini prihajajo iz tujine. Foto: Radio Koper

V pred dnevi predstavljenem predlogu intervencijskega zakona za gostinstvo in turizem je tudi t. i. poroštvena shema, v okviru katere bo država od 1. avgusta v primeru, da bodo dogodki odpovedani ali bodo morali biti izpeljani z manjšo kapaciteto obiskovalcev, pokrila stroške odpovedi v 80 oziroma 60 odstotkih.

A kot pojasnjuje Andrej Sevšek, organizator vedno razprodanega Punk Rock Holidaya v Tolminu, predlog ne predvideva nobene pomoči za koncertne organizatorje in glasbenike, ki "si morajo pomagati sami in očitno začeti delati na polno".

"Ker se nam je dozdevalo, da se bo to zgodilo, smo že zadnje tri mesece pripravljali alternativni dogodek, ker celotnega festivala Punk Rock Holiday ni bilo mogoče izpeljati, ker smo to izvedeli šele prejšnji teden. Imamo večinoma mednarodno občinstvo in nismo več mogli čakati z odpovedjo, tako da Punk Rock Holiday je bil prestavljen na naslednje leto, zdaj pa delamo Punk Rock Camp, manjšo izvedbo festivala z evropskimi bendi," je pojasnil.

Punk Rock Camp bo tako potekal od 12. do 15. avgusta, na festivalu pa pričakujejo večinoma obiskovalce iz Slovenije in okoliških držav. "Čeprav po rezervacijah in trenutno prodanih vstopnicah so večinoma Nemci, Slovenci pa v manjšini. Slovenci tudi čakajo, ali bodo lahko uporabili bone, kar je še ena stvar, ki je tudi za nas sprejeta, a še ne vemo, kdaj bo v veljavi," je še dodal Sevšek. Med napovedanimi izvajalci so A Guy Named Lou, Venerea, Pigs Parlament, The Morrons, Elvis Jackson in Happy Ol' Mcweasel.

Festivalsko poletje v Tolminu bo že predtem – med 5. in 8. avgustom – zaživelo z reggae festivalom Overjam, kjer za zdaj napovedujejo Dub Fx in Anthony B & The House of Riddim Band. Najbolj množičen festival ob Sotočju, Metaldays, pa so organizatorji odpovedali tudi letos in zdaj zbirajo rezervacijo za morebitno druženje ob koncu tedna od 29. julija do 1. avgusta.

Tolmin bo tudi letos avgusta dihal z glasbo. A v manjšem obsegu kot pretekla leta (z izjemo lanskega). Foto: MMC RTV SLO
Tolmin bo tudi letos avgusta dihal z glasbo. A v manjšem obsegu kot pretekla leta (z izjemo lanskega). Foto: MMC RTV SLO

Pozivi h konkretnejši pomoči glasbeni panogi

Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije in Koalicija glasbenega sektorja sta medtem vlado in druge pristojne znova pozvala k vključitvi pomoči za najbolj prizadete v glasbeni panogi v intervencijski zakon. Pri tem so vnovič opozorili, da je glasbena panoga zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa prizadeta bolj kot katera koli druga gospodarska dejavnost.

"Ker je izpad dohodkov v glasbeni panogi večji od 90 odstotkov, je podpora države ključna za preprečitev masovne insolventnosti in propadanja celotne glasbene panoge," so zapisali. Čeprav se omejitve pri javnih prireditvah počasi rahljajo, pa koncerti po njihovem mnenju ostajajo finančno nevzdržni, dokler so kakršne koli omejitve v veljavi. "Intervencijski zakon, ki smo ga usklajevali več mesecev in ki naj bi vseboval ukrepe, ki bi glasbeni panogi omogočil preživetje, pa v zadnji verziji ne vsebuje več ukrepov pomoči najbolj prizadetim, tistim, ki so utrpeli več kot 70- in več kot 50-odstotni upad prihodkov," so opozorili v pozivu.

Predlagali so, da se v intervencijski zakon znova vključi povečan mesečni temeljni dohodek za samozaposlene do konca leta 2021, subvencioniranje čakanja na delo do konca leta in enkratno nadomestilo izpada prihodka.