Epidemija je gostinsko-turistični sektor hudo prizadela. Foto: BoBo
Epidemija je gostinsko-turistični sektor hudo prizadela. Foto: BoBo

Zaradi še vedno trajajočih posledic epidemije covida-19 je treba sprejeti nov intervencijski zakon o podaljšanju nekaterih obstoječih ukrepov za gospodarstvo in o dodatnih ukrepih predvsem za področje turizma in gostinstva, je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zapisalo v osnutku zakona,

A v nasprotju s prvotnim predlogom, ki je bil težek okoli 400 milijonov, zdaj v njem ni več temeljnega dohodka, nadomestil za čakanje na delo in enkratnega dodatka za turizem, vsi ukrepi pa so ovrednoteni na 287,2 milijona evrov.

Največji delež, 230,6 milijona evrov, predstavlja vrednost novih bonov, ki jih bodo prejeli vsi s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 30. junija 2021. Unovčiti jih bo mogoče za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture, veljavni pa bodo do konca tega leta. Polnoletni bodo prejeli bone v vrednosti 120 evrov, mlajši pa v vrednosti 60 evrov. Tako kot turistični boni, ki so jih lani prejeli vsi prebivalci Slovenije in jih je mogoče porabiti še do konca tega leta, bodo vneseni kot dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave RS. Prav tako bodo prenosljivi med ožjimi družinskimi člani in jih bo mogoče uporabiti v več delih.

Počivalšek vztraja pri novih bonih za gostinstvo, turizem in kulturo

Tako kot dozdajšnjih osem protikoronskih zakonov je tudi namen novega intervencijskega zakona ohranitev delovnih mest in zagotavljanje likvidnosti gospodarstva. Glede na to, da je s turizmom neposredno ali posredno povezanih veliko dejavnosti, bo to pozitivno vplivalo na širše gospodarstvo, pričakujejo na gospodarskem ministrstvu.

Med ukrepi tudi financiranje regresa v izbranih panogah

Med predlaganimi ukrepi so tako tudi financiranje regresa za letni dopust prizadetim podjetjem v izbranih panogah, delno povračilo stroškov organizacije srečanj in dogodkov, denarno povračilo stroškov produkcije filmov oz. avdiovizualnih del, delno povračilo izpada prihodkov upravljavcem žičniških naprav ter oprostitev plačila povračila za vodo. Država bo regres za letni dopust za leto 2021 financirala pravnim in fizičnim osebam iz dejavnosti s področij gostinstva, turizma, športa in kulture, ki so bile registrirane najpozneje do 31. maja 2021. Pogoj je, da zaradi posledic epidemije ne morejo opravljati dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu in imajo vsaj enega zaposlenega. Do pomoči bodo upravičeni, če jim bodo prihodki letos upadli za več kot 20 odstotkov.

Novi turistični boni naj bi bili vredni 120 evrov

Pomoč tudi organizatorjem srečanj in dogodkov ter filmski in avdiovizualni industriji

Organizatorji srečanj in dogodkov, tako pravne kot fizične osebe, bodo lahko prejeli povračilo stroškov v vrednosti 80 odstotkov zaradi odpovedi oz. v višini 60 odstotkov zaradi omejene izvedbe dogodkov. Izvedba dogodka mora biti načrtovana v Sloveniji v obdobju od vključno letošnjega 1. avgusta do konca leta 2022, piše v predlogu zakona, objavljenem na spletnih straneh vlade.

Podobno za čas od uveljavitve zakona do konca leta 2022 lahko pomoč pričakuje tudi filmska in avdiovizualna industrija. Tu je denarno povračilo predvideno v vrednosti 25 odstotkov upravičenih stroškov, neposredno porabljenih za produkcijo filmov in avdiovizualnih del na ozemlju Slovenije.

Glede povračila za rabo vode za potrebe kopališč pa je v predlogu zakona zapisano, da ga zaradi vladnih ukrepov v povezavi z epidemijo in posledičnega zaprtja turističnih zmogljivosti ni treba plačati za obdobje od letošnjega 1. januarja do 30. junija.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Podaljšanje ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa

Za vse prizadete zaradi epidemije naj bi se še najmanj za tri mesece, do konca septembra, podaljšalo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Nato ga bo mogoče podaljšati še za tri mesece. Ni pa več predvideno podaljšanje pomoči samozaposlenim v obliki mesečnega temeljnega dohodka, kot so še spomladi napovedovali na gospodarskem ministrstvu. Z junijem se izteče tudi subvencioniranje čakanja na delo doma.