Simon Zajc. Foto: Ministrstvo za gospodarstvo/Twitter
Simon Zajc. Foto: Ministrstvo za gospodarstvo/Twitter

Vlada je sprejela predlog intervencijskega zakona o pomoči gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic pandemije, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc. Predlog so po njegovih besedah oblikovali v sodelovanju z gospodarstvom, še posebej s predstavniki turizma.

Iz gospodarstva sicer prihajajo kritični odzivi, več o njih na povezavi levo.

Vlada bo zakon podprla z 243,5 milijona evrov, poleg 705 milijonov, ki jih je do zdaj že namenila za ponovni zagon gospodarstva na področju turizma in gostinstva. Intervencijski zakon je primarno osredotočen na področje turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture, je navedel.

Sorodna novica Turistične agencije kritične do vladnega predloga: "Poudarjali smo, da je bistvena enkratna pomoč"

Prvi ukrep v vrednosti 22,8 milijona evrov je pomoč za financiranje regresa za letni dopust v vrednosti 1024 evrov na zaposlenega. Ukrep bo na voljo vsem registriranim podjetjem do 31. maja letos, ki zaznavajo več kot 20-odstotni upad prometa glede na poslovanje leta 2019. Drugi ukrep v vrednosti treh milijonov evrov je namenjen industriji srečanj, kjer bo država sofinancirala 80 odstotkov stroškov izpadov zaradi odpovedi ali 60 odstotkov stroškov zaradi omejene izvedbe dejavnosti. To velja za dogodke, organizirane od konca lanskega avgusta do konca letošnjega leta s skupnim proračunom vsaj 10.000 evrov.

V enakem obdobju so na vladi predvideli tudi milijon evrov za denarna povračila v vrednosti 25 odstotkov upravičenih stroškov za produkcijo filmov ali avdiovizualnih del.

Vlada je predvidela tudi 850 tisoč evrov za povračilo stroškov za vodo, in sicer za imetnike pravice za vodo za kopališča.

Novi boni bodo veljavni vsaj do konca leta

Med ukrepi so tudi novi boni za storitve, vredni 129,2 milijona evrov, ki so namenjeni izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Do bonov bodo upravičeni vsi državljani; odrasli državljani v višini 100 evrov in mladoletni v višini 50 evrov. Boni bodo veljali do konca leta z možnostjo podaljšanja šest mesecev, je navedel Zajc. Podobni bodo lanskim: prenosljivi in deljivi. Vsak ponudnik bo lahko določil najnižjo vrednost uporabe.

Do začetka uporabe bo sicer preteklo še nekaj vode; predlog zakona mora sprejeti DZ, nato ministrstvo izvedbeno uredbo.

Pomoč žičničarjem

Pomoč bodo prejeli tudi žičničarji, vredna bo 3,7 milijona evrov. Dobili bodo povračilo za izpad prodanih vozovnic v vrednosti 40 odstotkov. Izpad prihodkov bo izračunan kot razlika med prodanim številom vozovnic v prejšnjih sezonah in številom prodanih vozovnic v pretekli sezoni.

Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

V predlog zakona je vlada vključila 20 milijonov evrov vreden ukrep pomoči v obliki subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Višina subvencije znaša 80 odstotkov nadomestila plače in največ polovico povprečne plače. Mogoče je, da se bo vlada odločila za podaljšanje tega ukrepa do konca leta.

Drugi ukrepi brez finančnih posledic za državo

Intervencijski zakon predvideva tudi podaljšanje nekaterih ukrepov brez finančnih elementov. Podaljšuje program covid. Omogočena bo uporaba bonov pri ponudnikih, ki so nastali letos. Spremenjen je rok za vračilo pomoči za nekrite stalne stroške, in sicer na tri mesece.

Sorodna novica Na osebno izkaznico se bo zaradi gneče čakalo pet dni

Odpravili so omejitev poslovanja prodajaln na letališčih, podaljšal pa se bo tudi rok za plačilo obveznosti za odjavljena vozila, oprostil se bo davek za nakupe zaščitne opreme, podaljšana bo možnost podaljšanja koncesijskih pogodb za izkoriščanje mineralnih surovin.

Dalj časa bodo veljale osebne izkaznice, ki jim bo v naslednjih mesecih potekel rok.

"Žal je bila iz intervencijskega zakona umaknjena enkratna finančna pomoč v vrednosti 43 milijonov evrov," je izjavil Zajc. Ministrstvo išče druge ukrepe za zagotavljanje likvidnosti. Pripravili bodo "enostaven ukrep, ki bo čim bolj podoben ukrepu, predvidenem v zakonu".

Ponujanje blaga ali storitev brez omejitev (z izjemami in pogoji)

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Zavedamo se, da bo gospodarstvu najbolj pomagalo sproščanje ukrepov. Zato smo sprejeli odlok, po katerem po celotni Sloveniji sproščamo vse dejavnosti ponujanja blaga ali storitev razen določenih izjem z dodatnimi pogoji," je izjavil Zajc.

Pri sprejemanju odlokov najprej potrebujemo soglasje stroke. V primeru delovnega časa diskotek smo to soglasje dobili le za obratovanje do 24. ure. Zato razlika z drugimi lokali in restavracijami. Za vstop vanje bo potreben pogoj PCT, v njih pa bodo obvezne maske.

Zajc

Sprememba bo v veljavo stopila v ponedeljek, veljala bo do vključno 27. junija.

Pogoj obveznega testiranja zaposlenih še vedno velja pri dejavnostih higienske nege (frizerji, kozmetični saloni in drugi saloni telesne nege), pri nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, pri storitvah strokovnega usposabljanja in izobraževanja, pri obratovanju igralnic in igralnih salonih, pri sejemski, kongresni, gostinski in nastanitveni dejavnosti ter pri obratovanju nočnih klubov.

Obratovalni čas za gostince ni več omejen, omeji se le obratovanje nočnih klubov in diskotek od pete do štiriindvajsete ure. Igralni saloni lahko ponujajo do 75 odstotkov odprtih kapacitet, pri opravljanju kongresne dejavnosti se število ljudi v zaprtih javnih prostorih oziroma odprtih prostorih s fiksnim številom sedišč omeji na 75 odstotkov kapacitet.

Pri opravljanju gostinske dejavnosti ni več določena sedeča postrežba in druge omejitve. V veljavnosti ostaja le omejitev glede razdalje med mizami. V javnih poslovnih prostorih je treba še vedno ohranjati razdaljo 10 metrov na posamezno stranko.

Počivalšek: Skrbeti smo morali tudi za stabilnost javnih financ

Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Nekaj naših predlogov v njem ni, ker mora vlada skrbeti tudi za stabilnost javnih financ. Zato bomo dodatnih 30 milijonov evrov namenili iz evropskih kohezijskih sredstev. Panogi bomo torej skupaj zagotovili skoraj milijardo evrov pomoči," je na Twitterju zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Kot je zatrdil, so imeli ves čas epidemije odprt dialog z vsemi zbornicami in iskali mogoče rešitve. "Poleg splošnih ukrepov, kot je čakanje na delo, smo zagotovili tudi takšne, namenjene samo njim. Panoga je do zdaj iz vseh protikoronskih zakonov dobila neposredno nakazanih 705 milijonov evrov," je poudaril.

Poleg protikoronskih pomoči je ministrstvo po njegovih navedbah z različnimi razpisi podelilo 238 milijonov evrov spodbud za več kot 5000 podjetij iz panoge. "Tudi na prihodnjih razpisih bo posebna pozornost namenjena gostinstvu in turizmu, saj se zavedamo težav in pomena panoge," je napovedal.

Taksisti se bodo morali še testirati

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je sprejela nov odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije, ki bo začel veljati 21. junija in bo veljal do vključno 27. junija. Pri novem odloku so upoštevali stališča strokovne svetovalne skupine ministrstva za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, piše v sporočilu za javnost.

Ker je 14-dnevna incidenca števila okuženih padla pod 150 na 100.000 prebivalcev, bo odpravljena dolžnost obveznega testiranja voznikov avtobusov, sprevodnikov, uporabnikov in spremljevalnega osebja žičniških naprav.

Izjema pa ne bo veljala za voznike taksijev, ki zaradi majhnega delovnega okolja po mnenju delovne skupine še vedno potrebujejo obvezno testiranje enkrat tedensko. Testirati se ne bo treba tistim taksistom, ki bodo imeli ustrezna potrdila o prebolelem covidu-19 ali o cepljenju. Obvezno testiranje bo odpravljeno, ko bo 14-dnevna incidenca okuženih padla pod 50 na 100.000 prebivalcev.

Odlok tudi določa, da bo dovoljeno obratovanje žičniških naprav v polni zasedenosti ob upoštevanju sistema PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za uporabnike storitev.

Pri uporabi taksijev in javnih linijskih, zunajlinijskih in občasnih prevozov potnikov bo še naprej obvezna uporaba obrazne zaščitne maske. Na avtobusih bo lahko toliko potnikov, za kolikor je avtobus registriran.