Med začetnimi ansambli, ki so se predstavili v oddaji Četrtkov večer domačih pesmi in napevov, je tudi Ansambel Vilija Petriča Foto: arhiv RTV Slovenija
Med začetnimi ansambli, ki so se predstavili v oddaji Četrtkov večer domačih pesmi in napevov, je tudi Ansambel Vilija Petriča Foto: arhiv RTV Slovenija
Takole je bilo na praznovanju 30-letnice Avsenikov. Letos praznujejo 60 let, tako kot naš Četrtkov večer domačih pesmi in napevov. Foto: arhiv RTV Slovenija
Prvi urednik Četrtkovega večera je bil Janez Bitenc. Foto: arhiv RTV Slovenija
Prvi z desne Božo Grošelj, urednik Četrtkovega večera, tudi glasbenik; ob njem kolega Miško iz ansambla Vaški kvintet z Božem in Miškom. Foto: arhiv RTV Slovenija
Oddajo je urejal tudi Kajetan Zupan. Foto: arhiv RTV Slovenija

Na začetku je bila to prav gotovo ena najbolj poslušanih radijskih oddaj, njena priljubljenost, če sodimo po poslušanosti in odzivih poslušalcev, pa je ostala. Radio Ljubljana oziroma Radio Slovenija je bil prvi, ki je to glasbo medijsko predstavil, ustvaril in populariziral.

Poslušajte veliki koncert ob 60-letnici Četrtkovega večera domačih pesmi in napevov nocoj ob 20.00 na 1. programu Radia Slovenija ali prek spleta.

Na začetku so v Četrtkovem večeru nastopali predvsem izvajalci ljudskih pesmi in napevov: Vaški kvintet z Božom in Miškom, imenitni harmonikar Avgust Stanko, Rezika Koritnik in Sonja Hočevar, Tone Kozlevčar, Fantje na vasi, Beneški fantje in številni drugi godci in pevci.

Razvoj domače glasbe pa je najtesneje povezan s to oddajo predvsem po zaslugi bratov Avsenik. Vsi, tako Avseniki kot druge instrumentalne in vokalne skupine, so na začetku v radijskem programu nastopali živo.

Urednica oddaje že 33 let
Za krmilom Četrtkovih večerov so se zvrstili številni uredniki. Prvi urednik Četrtkovega večera je bil Janez Bitenc, sledili so mu Božo Grošelj, Boris Kovačič in Kajetan Zupan. Leta 1980 pa je urednikovanje oddaje prevzela urednica Irma Rauh, ki jo tako pripravlja že več kot tri desetletja.

"Veseli me, da je oddaja Četrtkov večer doživela tako visoko obletnico. Prepričana sem, da poslušalcev, ki imajo radi domače viže, tudi v prihodnje ne bomo razočarali. Seveda pa mora ta zvrst glasbe ostati na vsaj takšni kakovostni ravni kot doslej. Prednost imajo najboljši ansambli, godci in pevci - starejši in mlajši, najboljše izvedbe, besedila in priredbe. Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujem vsem zvestim poslušalcem domače glasbe za dober sprejem četrtkovih večerov, za prisrčno pošto in telefonske klice, ki prihajajo v glasbeno uredništvo 1. programa Radia Slovenija", je Rauhova povedala ob častitljivem okroglem jubileju oddaje.

Dialog med glasbo in besedo
Poleg glasbe so pomembna tudi spremna besedila oddaje, ki so jih vrsto let pisali številni radijski napovedovalci, med njimi Eva Janc, Anica Gladek, Janez Dolinar, dolga leta Ivan Sivec, krajši čas Jože Logar in Matjaž Brojan, dobrih sedem let Fanika Požek in Marinka Svetina, v zadnjem času pa Lucija Grm.

Lepega dialoga med besedo in glasbo pa ne bi bilo brez voditeljev, ki so s svojim spoštljivim odnosom do te zvrsti pripomogli k priljubljenosti in poslušanosti oddaje: Janeza Dolinarja, Anice Gladek, Eve Janc, Nadje Jarc, Nataše Bolčina Žgavec, Igorja Velšeta, Alenke Resman Langus, Bernarda Stramiča in Lucije Grm.

Dolinar: Bila so to lepa leta
"Četrtkov večer domačih pesmi in napevov in jaz sva stara skoraj enako. Spomin na 20-letno druženje s to najstarejšo radijsko glasbeno oddajo na 1. programu Radia Slovenija je seveda še kako živ, čeprav že nekaj let nisem več član ekipe. Bila so to res lepa leta in zdaj v teh zadnjih letih, ko se je zvrstilo veliko lepih, pa tudi manj lepih trenutkov v mojem življenju, se mi zdi, da oddajo še vedno pogrešam. V tem smislu, da so torkova jutra, ko smo oddajo snemali, zdaj popolnoma drugačna. Ob četrtkih zvečer pa sem še vedno pogosto v bližini radijskega sprejemnika in lepe melodije se iz četrtka do četrtka prebijajo med vas, radijske poslušalke in poslušalce," se spominja Janez Dolinar.

Nocoj veliki koncert ob jubileju
Ob 85-letnici Radia in 55-letnici TV Slovenija bomo proslavili tudi 60-letnico Četrtkovega večera domačih pesmi in napevov. Zato bomo visoke obletnice združili in proslavili z nastopi številnih legendarnih ansamblov, pevcev, vokalnih skupin, solistov in seveda najboljših mlajših domačih zasedb.

Na velikem koncertu danes zvečer v športni dvorani v Sodražici bodo tako nastopili Alpski kvintet s pihalno godbo, Štirje kovači, Beneški fantje, Ansambel Franca Miheliča, Alpski kvintet, Ansambel bratov Poljanšek, Ansambel Saša Avsenika, Ansambel Petra Finka, Denis Novato, Ansambel Toneta Rusa, Igor in zlati zvoki, Ansambel slovenski muzikantje, Bratje Smrtnik, Ansambel Braneta Klavžarja, Fantje s Praprotna, Ansambel Ekart, Dame slovenske domače glasbe in Štajerskih sedem.

Neposredni prenos prireditve bo na Prvem programu Radia Slovenija.

Še na mnoga leta!
Dogodek pa bo povezoval Janez Dolinar, ki se vrača prav za to priložnost. "Ja, lepa skupna leta sem preživel s to oddajo in zato sem vesel, da bom tudi ob 60-letnici zraven. Tako kot pred desetletjem, ko je več kot 1.500 ljudi sodelovalo pri velikem praznovanju v mariborski dvorani Tabor. Čeprav je sobota, bomo skupaj tako ... kot vsak četrtek!" pravi.

"Ob naslovu Četrtkov večer domačih pesmi in napevov mi najprej pride na misel pregovor Kdor želi prepevati, bo vedno našel pesem zase. In velika večina Slovenk in Slovencev v Četrtkovem večeru najde pesem zase. Poskočne polke, pa spevni in melanholični valčki in seveda naše izjemne ljudske pesmi, ki se zvrstijo v četrtkovi ulici, prav vsakega poslušalca, tudi če ni ravno velik ljubitelj narodno-zabavne glasbe, odvrne od težav in skrbi ter ga razvedri. In kljub letom je oddaja še vedno mladostno radostna, in predvsem - naša. Naj ostane, kakršna je, še na mnoga leta!" pa dodaja njegova sovoditeljica Lucija Grm.