Freddie je po mnenju mnogih eden največjih rockglasbenikov. Foto: EPA
Freddie je po mnenju mnogih eden največjih rockglasbenikov. Foto: EPA
Freddie Mercury
Rodil se je kot Farrokh Bulsara, a si je že v srednji šoli spremenil ime.

Ženske so kot moderne slike. Ne moreš uživati v njih, če se ves čas trudiš, da bi jih razumel.

Če ne bi tega delal dobro, ne vem, kaj bi delal. Nič drugega ne znam .... ne znam kuhati in zagotovo bi bil grozna gospodinja.

Oh, jaz nisem bil ustvarjen za nebesa. Ne, nočem iti v nebesa. Pekel je veliko boljši. Samo pomislite na vse tiste zanimive ljudi, ki jih boste spoznali tam doli.

Večje je boljše - v vsem.

Freddie Mercury
Freddie je bil mojster nastopanja, saj je svoje oboževalce in obiskovalce koncertov vedno znova presenetil.
Freddie Mercury
Nastop Queenov na Live Aid 1985 se je v zgodovino zapisal kot najboljši nastop v živo v zgodovini rocka.
Takoj ko se je pridružil skupini, je vzel vajeti v svoje roke - spremenil je ime skupine in sam narisal logotip. Poleg tega je sam napisal večino pesmi, ki so pozneje postale uspešnice. Foto: EPA
Freddie Mercury, Montserrat Caballe
Album, ki ga je posnel z Montserrat Caballe, je bil velika uspešnica v Španiji, v Veliki Britaniji pa ni pritegnil toliko pozornosti.
Freddie Mercury in Jim Hutton
Freddie in Jim sta skupaj preživela šest let. Jim je bil ob pevcu ves čas vse do smrti.

Vse to in še več je bil Freddie Mercury, pevec britanske rockskupine Queen.

Freddie Mercury se je rodil kot Farrokh Bulsara 5. septembra 1946 na otoku Zanzibarju, ki je bil takrat še britanska kolonija, danes pa je del Tanzanije. Oče Bomi in mati Jer Bulsara sta bila Indijca, ki sta se v iskanju dela preselila najprej v Veliko Britanijo, nato pa na Zanzibar.

Ko je bil Freddie star sedem let, sta ga poslala v osnovno šolo St. Peter v Panchgani, mesto v bližini Bombaja (današnji Mumbai). V osnovni šoli je Freddie veljal za izredno bistrega učenca, izkazal pa se je tudi pri športu. Takrat je na dan prišel tudi njegov dar za glasbo, saj se je hitro naučil igrati klavir. V Indiji je ostal do 17. leta in živel pri teti ter babici. Šele po maturi na srednji šoli St. Mary je spet odpotoval na Zanzibar, a tam ni ostal dolgo. Zaradi napetega revolucionarnega ozračja je morala družina leta 1964 pobegniti v Veliko Britanijo. V predmestju Londona, v Fulhamu, so kupili majhno hišo in si tam ustvarili dom.

Od nekdaj ga je privlačila umetnost
Freddie se je odločil, da bo študiral umetnost in se vpisal na kolidž Isleworth Polytechnic. Denar si je služil tako, da je na stojnici prodajal rabljena oblačila, poleg tega pa je imel službo tudi na letališču Heathrow. Njegovi prijatelji se spominjajo, da je bil takrat tih, sramežljiv fant, ki je kazal veliko navdušenja nad glasbo in umetnostjo nasploh.

Med študijem je deloval v več skupinah, ki so kmalu razpadle, dokler ni leta 1970 spoznal Briana Maya in Rogerja Taylorja, ki sta iskala pevca za svojo skupino Smile. Freddie je kmalu vzel vajeti v svoje roke in, kljub nestrinjanju drugih dveh članov, spremen il ime skupine v Queen. Približno takrat si je spremenil tudi priimek.

Njegov razpon je znašal skoraj štiri oktave
Drugo je seveda zgodovina - Oueeni so še danes sinonim za rock, Freddie pa velja za enega najboljših pevcev v zgodovini popularne glasbe. Mercury je imel namreč čisto poseben glas, katerega razpon je bil skoraj štiri oktave. Čeprav se ni nikoli učil petja in so njegov glas načeloma označevali kot bariton, je Freddie večino svojih pesmi zapel v tenorju. Njegove neverjetne pevske sposobnosti je nekoč pohvalila še španska sopranistka Montserrat Caballé, s katero sta posnela tudi album.

Poleg občudovanja vrednega glasu pa je imel še en talent - pisanje pesmi. Na albumu največjih uspešnic skupine Queen je kar deset izmed 17 pesmi tistih, pod katere se je podpisal Freddie. Naj omenimo le nekatere: Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, Good Old-Fashioned Lover Boy, Killer Queen, We are the Champions, Crazy Little Thing Called Love ...

Njegovi nastopi so bili neponovljivi
Mnogi pa se Freddieja spomnijo zaradi nečesa drugega - zaradi njegovih izredno teatraličnih nastopov. V zgodovino se je zapisal predvsem nastop Queenov na koncertu Live Aid 1985, ko je Freddie 72.000 ljudi pripravil do tega, da so peli, ploskali in mahali kot eden. Pozneje je ta nastop skupina glasbenih strokovnjakov imenovala Najboljši nastop v živo v zgodovini rockglasbe.

V svoji karieri je Freddie nastopil na več kot 700 koncertih po vsem svetu - Queeni so prvi organizirali koncert v Južni Ameriki (v Sao Paulu leta 1981) in za železno zaveso (leta 1986 so v ekstazo spravili 80.000 ljudi, zbranih v Budimpešti).

Mercury se je pozneje lotil samostojne kariere in posnel dva albuma - leta 1985 je izdal album Mr. Bad Guy, tri leta pozneje pa je s špansko operno pevko Montserrat Caballé posnel znamenito ploščo Barcelona, na kateri sta združila zvoke klasične operne glasbe in modernih rockovskih ritmov. Ob izidu je album prejel precej nasprotujoče si ocene - od pohval in plazov navdušenja do bolj negativnih mnenj. Eden od kritikov je takrat zapisal: "To je najbolj bizaren CD tega leta."

Freddie je izdal tudi nekaj singlov, med drugim The Great Pretender, priredbo pesmi The Plattersov, mnogih pesmi pa ni nikoli izdal. Lani je založba nekaj njegovih soloskladb predstavila na posebnem albumu, ki so ga izdali v čast 60. obletnici njegovega rojstva.

Mary je bila edina prava prijateljica
Še bolj pestro kot njegova kariera pa je bilo njegovo zasebno življenje. V začetku 70. let je spoznal Mary Austin, s katero sta bila nato dolgo časa skupaj. Po nekaj letih resne zveze se je zapletel v razmerje z nekim menedžerjem svoje založbe Elektra records. Zato je zveza z Austinovo propadla, sta pa ostala dobra prijatelja. Freddie je večkrat povedal, da je Mary njegova edina prava prijateljica.

Leta 1985 je v nekem intervjuju povedal: "Moji ljubimci so me pogosto spraševali, zakaj ne morejo zasesti njenega mesta v mojem življenju. Odgovarjal sem jim: To je preprosto nemogoče. Ona je moja edina prava prijateljica, je nekaj takšnega kot žena. Zaupava si, dobra prijatelja sva, celo ljubiva se, a na malo drugačen način. Nikoli ne bi mogel tako ljubiti moškega, kot ljubim njo." Zanjo je napisal tudi več pesmi, najbolj znana je Love Of My Life.

Jim je skrbel zanj do konca
Do začetka 80. let je Freddie postal stalni gost na raznih gejevskih zabavah in redno zahajal v klube, kjer so se zbirali moški z istospolnimi nagnjenji. Po govoricah (ki jih Mercury ni nikoli potrdil) naj bi zamenjal precej partnerjev, dokler ni leta 1985 spoznal frizerja Jima Huttona, ki je ob Freddieju ostal vse do konca, ga negoval med boleznijo in bil z njim ob trenutku smrti. Freddie ga je tudi v javnosti naslavljal z "moj mož".

Jim je pozneje svoje življenje z legendarnim rockerjem opisal v knjigi Mercury in jaz. V njej je povedal tudi nekaj podrobnosti o Freddiejevi bolezni, za katere javnost ni vedela. Trdil je, da so pevcu virus HIV diagnosticirali v začetku leta 1987 - ravno takrat, ko je Mercury v nekem intervjuju zagotavljal, da je, sodeč po rezultatih preiskav, popolnoma zdrav.

V naslednjih letih je njegovo zdravje vidno pešalo, zato je Freddie (in z njimi tudi Queeni) nehal nastopati. A to ni odvrnilo pozornosti javnosti - paparaci so ga še bolj vztrajno zasledovali in se poskušali dokopati do čim boljših fotografij, na katerih se ni videlo, kako zelo je bolan. Kljub vsem tem naporom javnost ni verjela kupom "poročil" o glasbenikovem slabem zdravju. Zato so bili njegovi oboževalci še toliko bolj šokirani, ko so ga zagledali v videospotu za pesem These Are the Days of Our Lives.

Kljub slabemu zdravju je Freddie vztrajal do konca in še v začetku novembra 1991 snemal nove pesmi v studiu. 23. novembra je tiskovni predstavnik prebral njegovo sporočilo medijem, v katerem je priznal, da je okužen z virusom HIV in da je zbolel za aidsom, na koncu pa jih je še zaprosil, naj spoštujejo njegovo zasebnost in zasebnost njegovih bližnjih.

Naslednji dan, 24. novembra, je umrl v svojem stanovanju v Londonu.

Njegova smrt je za mnoge veika prelomnica v zgodovini aidsa. Leto po smrti so preostali člani skupine pripravili koncert, namenjen ozaveščanju glede aidsa, poleg tega pa so ustanovili tudi poseben sklad The Mercury Phoenix Trust.

Na koncertu, ki so ga pripravili na Wembleyju in ga je v živo spremljalo 72.000 ljudi, prek tv-sprejemnikov pa približno milijarda, je nastopilo mnogo znanih obrazov: Robert Plant, Extreme, Elton John, Metallica, David Bowie, Annie Lennox, Tony Iommi, Guns N' Roses, Elizabeth Taylor, George Michael, Def Leppard in Liza Minnelli.

Tanja Kozorog

Ženske so kot moderne slike. Ne moreš uživati v njih, če se ves čas trudiš, da bi jih razumel.

Če ne bi tega delal dobro, ne vem, kaj bi delal. Nič drugega ne znam .... ne znam kuhati in zagotovo bi bil grozna gospodinja.

Oh, jaz nisem bil ustvarjen za nebesa. Ne, nočem iti v nebesa. Pekel je veliko boljši. Samo pomislite na vse tiste zanimive ljudi, ki jih boste spoznali tam doli.

Večje je boljše - v vsem.