Rosa Lee Hawkins, Joan Marie Johnson, Barbara Ann Hawkins so kot Dixie Cups kljub uradni
Rosa Lee Hawkins, Joan Marie Johnson, Barbara Ann Hawkins so kot Dixie Cups kljub uradni "upokojitvi" še občasno nastopale - tako so na primer pele leta 2008 v New Orleansu. Foto: AP

72-letna Johnsonova je umrla zaradi odpovedi srca v hospicu v New Orleansu, in sicer že 3. oktobra, a njeni svojci tega niso želeli obešati na veliki zvon. Na spletni strani zasedbe pa so njeni (nekdanji) zastopniki zapisali, da je svet z Johnsonovo "izgubil elegantno damo, ki je imela čudovit smisel za humor, nalezljiv nasmeh in je bila na splošno ena najboljših ljudi, kar jih poznamo".

Johnsonova je zasedbo Dixie Cups ustanovila v začetku 60. let v New Orleansu - nekoč je slišala Barbaro Ann Hawkins peti in jo je povabila k sodelovanju pri srednješolskem pevskem tekmovanju. "Bila sem na poti v trgovino, ko me je ustavila in mi rekla: 'Slišala sem te peti,'" se je leta po dogodku spominjala Hawkinsova. Duetu se je pozneje pridružila še njena sestra Rosa Lee Hawkins, vse tri pa so šele takrat ugotovile, da so v bistvu v sorodu. Trio je nato zamenjal kar nekaj imen, dokler jih ni leta 1964 odkril producent in pevec Joe Jonas, ki jim je predlagal ime Dixie Cups.

Preboj med zvezde že s prvim singlom
Tega leta so dekleta posnela tudi uspešnico Chapel of Love (pod njo so se podpisali tedaj obetavni Phil Spector, Jeff Barry in Ellie Greenwich), ki jih je nato izstrelila med zvezde. V letih, ki so sledila, so nanizale še nekaj uspešnic, kot so You Should Have Seen the Way He Looked at Me, Little Bell in priredbo pesmi Iko Iko, po propadu založbe, ki jih je zastopala, pa se niso nikoli več prebile v ospredje.

Johnsonova je glasbeno kariero zato obesila na klin, kot razlog pa navedla zdravstvene težave - ravno takrat so namreč odkrili, da ima anemijo srpastih celic. Hawkinsonova pa je pred kratkim namignila, kaj je bilo v ozadju: "To so bila šestdeseta leta, zato smo morale prestati marsikaj, tudi povezanega z raso in podobnim."

Skladbo Chapel of Love je Dvorana slavnih rokenrola uvrstila na seznam 500 pesmi, ki so oblikovale rokenrol.