Festival MetalDays je od leta 2013 v le nekaj letih zrasel v enega največjih pri nas. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Festival MetalDays je od leta 2013 v le nekaj letih zrasel v enega največjih pri nas. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V zapisu z naslovom Konec so se organizatorji zahvalili izvajalcem, partnerjem, medijem, sodelujočim pri izvedbi festivala, prebivalcem Tolmina in Velenja ter vsem udeležencem deset let trajajočega festivala. "Počutimo se izjemno privilegirani, da se vas je toliko odločilo vsako poletje zabavati z nami," so zapisali in dodali, da so imeli skozi leta priložnost opazovati pare, ki so se spoznali in celo poročili na prizorišču, pozneje pa tudi njihove otroke, ki so iz leta v leto rasli. "Za nas je to konec nekega življenjskega obdobja," so poudarili.

"MetalDays je bil pionir v združevanju počitnic in glasbe, koncept so od takrat posvojili praktično vsi festivali. S celim tednom festivalskih aktivnosti, pustolovščin na prostem, kina, joge, športnih tekmovanj, delavnic, umetniških razstav in naprednih ekoloških iniciativ je MetalDays postavil standarde, ki so danes norma," pravijo in dodajajo: "Kljub vsemu temu smo prišli do konca poti."

Kot so razložili organizatorji, odločitev ni bila lahka, a so jo morali sprejeti, saj so bile finančne izgube, ki so se začele kopičiti po covidnem letu 2020 in stopnjevale po lanskih poplavah, prevelike, dodaten finančni pritisk pa predstavljajo tudi rastoče cene življenjskih potrebščin in stroški organizacije takšnega dogodka. Poleg tega so bili že pred pandemijo praktično brez prihrankov, saj so veliko vložili v hčerinske festivale, kot so Winter Days of Metal, Overjam Reggae, Punk Rock Holiday in Bluesland.

Festival je lani potekal v Velenju, a ga je kmalu prekinila zgodovinska povodenj, zaradi česar so obiskovalce v zadnjem trenutku evakuirali v Rdečo dvorano. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Festival je lani potekal v Velenju, a ga je kmalu prekinila zgodovinska povodenj, zaradi česar so obiskovalce v zadnjem trenutku evakuirali v Rdečo dvorano. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh

Razložili so, da so blagovno znamko ponudili v odkup največjim svetovnim organizatorjem koncertov in festivalov, kot so Live Nation, Festival Republic in Superstruct Entertainment, pa tudi organizatorjem drugih večjih glasbenih festivalov v tujini, da bi s tem nekako poplačali dolgove, a se ni izšlo po njihovih željah.

"Ne bomo se pretvarjali, da je bilo vse popolno. Ne moremo ignorirati zloglasnega povračila stroškov po odpovedi festivala zaradi pandemije covida-19, niti neplačanih izvajalcev in sodelujočih pri festivalu leta 2023, ki je bil odpovedan zaradi poplav," so zapisali in dodali: "Ne moremo dopustiti, da se še naprej širijo laži o nas, in ne povedati resnice."

Sorodna novica MetalDays: Naj bo grom, naj bo strela, metalci rohneli, dokler jih ni zalilo

V dolgem zapisu so nato opisali razmere po covidnem letu ter težavah z organizacijo festivalov v letih 2021 in 2022, ko bi, kot priznavajo zdaj, morali razglasiti stečaj, a "so bili preveč ponosni in preveč naivni". Pred dvema letoma so, kot so razložili, storili "velikansko napako", ko so prodajo pijače zaupali zunanjemu izvajalcu, ki je uvedel brezgotovinsko plačilo, nato pa zase zadržal velik del sredstev, kupcem pa ni povrnil neizkoriščenega denarja, "zaradi česar smo bili videti neprofesionalni in je vodilo v negativno publiciteto". Kot so pojasnili, so proti družbi vložili tožbo in jo v dveh primerih že dobili, "zdaj pa čakamo na končno odločitev" sodišča. Poleg tega so se morali, kot je znano, zaradi načrtovane gradnje tolminske obvoznice in odločitve občine glede prepovedi večjih dogodkov v Tolminu preseliti na drugo lokacijo, v Velenje.

Organizatorji MetalDays so sicer v zapisu poudarili, da še vedno čakajo tudi na obljubljeno pomoč države po lanskih poplavah, in priznali, da so se pri organizaciji letošnjega festivala in poplačilu stroškov lanskega zanašali na predprodajo vstopnic za letošnjo izdajo, ki pa je bila slaba, zato so festival najprej prestavili na prihodnje leto. Kot so dodali, to razumejo, saj so bili številni obiskovalci še vedno pod vtisom dramatičnega reševanja z območja Velenjskega jezera: "Srečni so bili, da so se izvlekli živi. Razumemo, da mnogi po tako travmatični izkušnji niso hoteli takoj kupiti vstopnic za naslednje leto."

V nadaljevanju zapisa so organizatorji MetalDays za "načrtno širjenje slabe publicitete" tako na družbenih omrežjih kot v slovenskih medijih obtožili organizatorje konkurenčnega festivala Tolminator.

V zapisu so ob tem večkrat zavrnili očitke, da so prevaranti in da zavajajo tako izvajalce kot mnoge obiskovalce, ki že od leta 2020 neuspešno zahtevajo povračilo kupnine za vstopnice, ob tem pa priznali, da bi morali delovati kot poslovneži, česar pa niso zmogli oz. znali storiti – še več, v organizacijo festivalov v zadnjih letih so vložili veliko lastnih sredstev, ki so tako za vedno izgubljena, so zatrdili.

"Če bi tole odločitev sprejeli ob pravem času, številni posamezniki in podjetja ne bi bili prizadeti. Čisto vsakemu izmed njih se opravičujemo. Bolj kot si lahko predstavljate, nam je žal zaradi nepovračila kupnin, neplačanih izvajalcev in neporavnanih računov. Zdaj vemo, da bi lahko in da bi morali ravnati drugače," so še zapisali in dodali, da so želeli v zadnjem pojasnilu zgolj povedati resnico.

Batagelj (Tolminator): Obtožbe so smešne. Njihovi upniki so se organizirali kar sami.

Zaradi hudih očitkov, ki so jih v zapisu uperili v organizatorje konkurenčnega Tolminatorja, smo za odziv prosili tudi njih. Črt Batagelj je v pisnem sporočilu poudaril, da so obtožbe smešne. "Del, da nismo nikoli naredili svojega dogodka z lastnim denarjem, je naravnost absurden."

"Kar se tiče pa laži in podtikanja, res ne vem na kaj se točno namiguje. Glede na socialna omrežja, bi prej rekel, da je obratno, saj se je iz strani MetalDays večkrat omenil Tolminator festival slabšalno, medtem ko se pri nas MetalDays ni nikoli," je še zatrdil Bategelj in dodal: "Verjetno organizatorji MetalDays mislijo, da smo mi usmerjali gnev njihovih gostov, ki niso dobili povrnjenega denarja od prejšnjih MetalDays edicij. Tega nismo počeli, so se njihovi upniki kar sami organizirali."

"MetalDays s tem načinom poslovanja naredil črno piko slovenski metal sceni"

"Najlažje je iskat krivca za svoje neuspehe, dejstvo pa je, da je MetalDays s tem načinom poslovanja in goljufanja svojih gostov naredil črno piko celotni slovenski metal sceni, saj se je šlo za mednarodni festival. Za to škodo bi morali odgovarjati," je še sklenil Batagelj.