Zoran Škrinjar je edini profesor klavirja za slepe otroke v Sloveniji. Foto: Zasebni arhiv Zorana Škrinjarja
Zoran Škrinjar je edini profesor klavirja za slepe otroke v Sloveniji. Foto: Zasebni arhiv Zorana Škrinjarja

Zoran Škrinjar je pianist, ki ustvarja klasično in džezovsko glasbo. Dejaven je na muzikološkem področju, je edini profesor klavirja za slepe otroke pri nas in predavatelj na mednarodnih kongresih pedagogov za slepe glasbenike. Ves čas študija ga je spremljala huda očesna bolezen, zaradi katere je oslepel. Kljub temu je študij glasbe uspešno končal.

Že nekaj let si prizadeva širiti kulturo slepih in slabovidnih Slovenije. Decembra 2005 je prejel posebno priznanje Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije za kulturne dosežke na področju glasbe. Po končanem študiju je svoje glasbeno znanje izpopolnjeval na različnih klavirskih seminarjih, tako za klasično kot za džezovsko glasbo.

Izdal je tri samostojne albume (En' mal' smo kvartal', Manj znani Mozart in The magic voice of miss mysterious), kjer se je izrazil kot skladatelj, aranžer in solist na klavirju. V sodelovanju z Društvom slepih in slabovidnih je nastopil tudi v oddaji Prva vrsta, z njim pa so igrali še saksofonist Lenart Krečič, bobnar Žiga Smrdel in kontrabasist Tadej Kampl.

Zoran Škrinjar v Prvi vrsti