Zvezdana Novaković. Foto: Ešref
Zvezdana Novaković. Foto: Ešref

Mlada umetnica, harfistka, skladateljica in pevka raziskuje polje klasične, džezovske in tradicionalne glasbe. Glasba, ki jo izvaja, sega vse od starodavnih tradicij pa vse do elektronike. Prav tako ji niso tuji različni tradicijski vokalni pristopi, sploh ljudske vokalne tehnike slovanskih in balkanskih kultur ter nordijsko petje.

Leta 2017 nam je predstavila svoj prvenec z naslovom Slovena Voices. Gre za zanimiv preplet starodavnega in modernega, klasične kompozicije in džezovske harmonije in improvizacije v kombinaciji z zvokom tradicije. Bistvo albuma je specifična vokalna tehnika odprtih glasov, ki je prepletena s pristnostjo in brezčasno pesmijo prednikov.

Zvezdana Novaković se udejstvuje v številnih domačih in mednarodnih glasbenih zasedbah, kot so: vokalna zasedba Slovena Voices (Bolgarija), Bosa (Brazilija), The Voice of the Strings (Švedska), Vellamo & Faronika (Finska) in Trubadurke.

V Prvi vrsti je z vokalom, harfo in looperjem predstavila naslednje skladbe: Tri tičice, Košutica, Black is the colour of my true love’s hair, Jutranja in Bolgarska kitka.

Zvezdana Novakovič