Spektakel na sambodromu po zasijal malce pozneje. Foto: Reuters
Spektakel na sambodromu po zasijal malce pozneje. Foto: Reuters

Parade plesalcev iz znanih šol sambe, ki so bile prvotno načrtovane za konec februarja in marca, so prestavili. Te bodo zaradi povečanja števila okuženih in "potrebe po reševanju življenj" tako v Riu de Janeiru kot tudi v Sao Paulu potekale konec aprila.

Sorodna novica V Riu de Janeiru odpovedali ulične pustne zabave, predstave na sambodromu (še) ne

"To je nujna preložitev. Povorko lahko izvedemo veliko varneje konec aprila," je dejal zdravstveni uradnik Ria de Janeira Daniel Soranz, ki je pojasnil, da trenutno nimajo ustreznih zdravstvenih pogojev, da bi karneval praznovali na načrtovani datum. "Če pogledamo krivuljo pandemije v drugih državah, menimo, da je zelo malo verjetno, da bo trenutni val trajal do aprila," je še dodal.

Uličnih praznovanj v Riu de Janeiru ne bo. Foto: Reuters
Uličnih praznovanj v Riu de Janeiru ne bo. Foto: Reuters

Združenja šol sambe so odločitev potrdila. "Ne želimo izsiliti parade, če so ljudje zaskrbljeni," je dejal Sidnei Carriulo, predsednik Lige šol sambe v Sao Paulu, kjer naj bi ulično parado nameravali preseliti na dirkališče formule ena Interlagos.

Lani je dogodek na sambodromu odpadel

V Riu de Janeiru parada najboljših šol sambe tradicionalno poteka na stadionu – sambodromu, ki lahko sprejme 70.000 ljudi, spektakel pa običajno privabi turiste z vsega sveta. Oblasti so izvedbo povork dovolile, saj lahko nadzorujejo, kdo vstopi na stadion, in od obiskovalcev na primer zahtevajo dokazilo o cepljenju. Lani je sicer tudi parada na sambodromu odpadla.

Ulična praznovanja, ki so značilna za čas karnevala, so medtem že drugo leto zapored popolnoma odpovedana. Za odpoved pustne povorke na ulicah, ki naj bi potekala med 25. februarjem in 1. marcem, so se odločili, ker ni mogoče nadzorovati vstopa na karneval in izpolnjevanja drugih protikoronskih ukrepov.

Zadnji karneval v Riu de Janeiru leta 2020 je na ulice privabil več kot tri milijone ljudi.